V tlačenici je třeba vzepřít se a nekřičet, radí šéf pražské záchranky

Rozhovor s šéfem pražské záchranky Petrem Kolouchem (zdroj: ČT24)

Pro správnou pomoc při tragédií s více zraněnými je nejdůležitější organizace, říká Petr Kolouch, který šéfuje Zdravotnické záchranné službě hlavního města Prahy. Ocenil nasazení kolegů v Soulu, kde v tlačenici při halloweenských oslavách zemřelo v sobotu přes sto padesát lidí. Záchranáři o víkendu kvůli podobné situaci vyjížděli i do Slušovic na Zlínsku, kde bylo na tamní diskotéce při panice v davu zraněno osm lidí, část z nich nezletilých. Šéf pražské záchranky věří, že výchovou mladých lidí by bylo možné podobným situacím předcházet. A radí, že pokud se už člověk v nebezpečné tlačenici ocitne, musí být jeho prioritou zajistit si dostatečný prostor pro dýchání.

Zprávy od volajících v podobně nepřehledných situacích, jako byla ta na diskotéce ve Slušovicích nebo při halloweenské oslavě v Soulu, nebývají nejpřesnější. Zásadní jsou proto pro záchranáře informace od první výjezdové skupiny, která je okamžitě na místo poslána. „Na ni se, prosím, nezlobme, ona neléčí, ona musí podat situační zprávu, abychom věděli, co se skutečně děje,“ upozorňuje Kolouch.

Červená, žlutá, zelená

První výjezdová skupina stanovuje také příjezdové a odsunové trasy. I s ohledem na chování davu, který se chce z místa neštěstí co nejrychleji dostat. Některé trasy má záchranka vytipované dopředu. „Rizikové objekty v Praze, kde jsou velká shromáždění, máme značeny v mapách a víme kudy najet,“ dodává Kolouch.

Obraz o situaci doplní vyhodnocení záznamů z kamerových systémů a spolupráce s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému, tedy hasiči a policií. Kolouch vyzdvihuje, že zásadní pro zvládnutí tragédie na místě je fungující organizace pomoci.

„Při takové události to není o jednotlivci,“ říká. Zvládnutí situace řídí za policisty, hasiče i zdravotní záchranáře vždy jeden velící zástupce. Označeni jsou červenými vestami. Na zdravotnících je roztřídění pacientů podle závažnosti zranění. „Červená značí, že skutečně jde o život, u žluté je čas, a zelená je pro chodící, které je potřeba hlavně evakuovat,“ upřesnil Kolouch.

Když nemůžete odejít, hlavně dýchejte

Připravit se na možné riziko při návštěvě akcí, kde se shromažďuje více lidí, mohou i sami účastníci. „Říkáme tomu situation awareness (povědomí o situaci).“ Špatné je podle něj jít do prostoru, kde není jasné, kudy vede cesta ven. „Jsem přesvědčen, že při kvalitní výchově mladých lidí se takovýmto událostem dá předcházet,“ domnívá se Kolouch.

Pokud se člověk přesto do tlačenice dostane, měl by zkusit zajistit si potřebný prostor. „To znamená trošku se schoulit, ruce dát před sebe a udržet hrudník, abychom se mohli nadechovat a vydechovat,“ radí šéf pražské záchranky. Největším nebezpečím při uváznutí v davu je totiž dušení. „Prostě se vzepřít – a nekřičet. Křikem si ubíráte síly a dech,“ dodává Kolouch s vědomím, že v dané situaci je těžké to vše zvládnout a nepodlehnout panice.

Dušení je nebezpečné především proto, že bez pomoci se člověk rychle ocitne v ohrožení života. „Ve chvíli, kdy tělo čtyři minuty nedýchá, mozek nemá kyslík, tak je záchrana velmi složitá,“ potvrzuje Kolouch.

První pomoc funguje

První pomoc přitom často závisí na přítomných lidech, jak bylo vidět i při neštěstích v Soulu a Slušovicích. „Pravidelně vyhodnocujeme statistky, kolik resuscitací bylo zahájeno ještě před naším příjezdem, a blížíme se devadesáti procentům,“ těší Koloucha.

„A pak máme ještě prvosledové hlídky městské policie, které jsou vybaveny defibrilátory, takže záchranný řetězec se daří zlepšovat a je to i vidět na definitivním propuštění z nemocnice bez neurologického postižení. Máme z toho radost,“ podotýká Kolouch. V Praze se například lidé mohou zásadám první pomoci přiučit i díky návodům v městské hromadné dopravě.

Správnému rozhodnutí, jak se zachovat, nijak nenapomáhá, pokud je ohrožený člověk pod vlivem alkoholu. Po neštěstí na diskotéce ve Slušovicích diagnostikovali lékaři lehkou intoxikaci alkoholem i některým nezletilým návštěvníkům, jejichž zranění si vyžádalo odvoz do nemocnice.