V Praze se otevřelo výukové pracoviště paliativní medicíny. Zájem o pomoc v závěru života roste

Rozvoj paliativní medicíny (zdroj: ČT24)

V Praze se v úterý otevřelo nové výukové pracoviště Kliniky paliativní medicíny. Výuka začne v říjnu a zájemci se mohou přihlásit i on-line. V posledních pěti letech roste zájem pacientů a jejich rodin o pomoc v závěru života.

Paliativní péče stále není běžnou součástí studia medicíny. I proto přednostka Kliniky paliativní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Kateřina Rusinová spolu s kolegy v úterý otevřela nové zázemí pro vzdělávání. První výuka začne v říjnu, zájemci se mohou přihlásit i on-line.

Paliativní klinika v pražské Všeobecné fakultní nemocnici vznikla před dvěma lety jako první v Česku. Momentálně má tým zhruba dvacet lidí — lékaře, psychologa, zdravotní sestru i kaplana.

„Mám velkou radost, že se daří proměňovat porozumění od toho, že smrt a paliativní je něco totožného, k tomu, že až do okamžiku úmrtí se dá žít život co nejlepší, a že k tomu může někdo pomoci,“ okomentoval předseda České společnosti paliativní medicíny České lékařské komory Ondřej Kopecký.

Týmy dnes fungují v řadě nemocnic. O dalším rozvoji zástupci jednali i s ministerstvem zdravotnictví. „Mám radost, že jsme našli shodu na klíčových bodech,“ sdělil Kopecký.

„Chci podpořit odbornou společnost ve snaze zlepšit péči o umírající v jejich vlastním prostředí. Proto chci v úhradové vyhlášce výrazně navýšit úhradu pro výkony v této oblasti,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).