V pondělí přibylo 168 nakažených, 53 tisíc lidí se nechalo očkovat

V pondělí laboratoře v Česku zachytily 168 případů koronaviru, o 16 víc než před týdnem. Počty nakažených v mezitýdenním srovnání rostou od pátku. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se třetím dnem drží těsně nad hodnotou jedna, což značí zrychlování epidemie. K úterku zůstalo stejně jako předchozí den na hodnotě 1,06. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Počet lidí, kteří musí být hospitalizováni, se v poslední době víceméně nemění, pohybuje se kolem padesátky. V pondělí bylo v nemocnici 49 nakažených covidem, z toho dvanáct jich bylo ve vážném stavu. Takzvané incidenční číslo, tedy počet potvrzených případů za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, se čtvrtý den v celostátním průměru drží na hodnotě 11.

Mezi regiony jsou nicméně velké rozdíly. Z krajů zůstává nejhorší situace v Praze, kde připadá na 100 tisíc obyvatel 23 případů za poslední týden, následuje Olomoucký kraj se 14 nakaženými a Středočeský s Plzeňským, které mají oba 13 případů. Naopak nejnižší incidenční číslo je ve Zlínském a Karlovarském kraji, kde evidují v posledních sedmi dnech na 100 tisíc obyvatel čtyři pozitivně testované. Z okresů je na tom dál nejhůř Olomoucko, kde je incidenční číslo 25. Naopak okresy Český Krumlov, Kroměříž nebo Jeseník za uplynulý týden nehlásí žádný případ koronaviru.

Počet úmrtí klesl, kvůli deltě je ale situace stále vážná

Od loňského března, kdy epidemie v České republice začala, eviduje ministerstvo zdravotnictví přes 1,675 milionu případů nákazy. Naprostá většina lidí se z nemoci vyléčila a 30 369 lidí s onemocněním covid-19 dosud zemřelo.

Zatímco v nejhorší době epidemie letos v březnu ministerstvo evidovalo i víc než dvě stě úmrtí denně, v poslední době jsou úmrtí v jednotkách za týden. Za současnou minimální úmrtností je podle odborníků hlavně očkování starších lidí a dalších rizikových skupin. Epidemická situace je ale dál vážná kvůli šíření nakažlivější varianty delta.

Proti covidu se v pondělí nechalo naočkovat skoro 53 tisíc lidí, zhruba stejně jako před týdnem. Od začátku vakcinace na konci loňského prosince zdravotníci v Česku aplikovali přesně 10 727 947 dávek vakcíny. Ukončené očkování má v Česku víc než pět milionů lidí, tedy necelá polovina všech obyvatel. Nyní se mohou očkovat lidé nad 12 let.

Vakcínu stále nemá přes půl milionu seniorů

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) není proti covidu-19 očkováno zhruba 560 tisíc obyvatel starších 60 let, tedy asi 19 procent populace v tomto věku. Mezi kraji se proočkovanost liší, mírně nižší je na Moravě. Na Vysočině vakcinaci nepodstoupilo méně než 17 procent seniorů, o něco více ve Středočeském kraji a Praze. Nejnižší proočkovanost má Moravskoslezský kraj, kde vakcínu dostaly jen asi tři čtvrtiny seniorů.

Dalších zhruba sto tisíc seniorů už covid-19 překonalo, citlivých k nákaze je tak zhruba 450 tisíc lidí nad 60 let a z nich 75 tisíc nad 80 let, kteří mají nejvyšší riziko vážného průběhu. „Obce s málo naočkovanými seniory nejsou kumulovány dle regionů. Jde spíše o omezenou místně specifickou dostupnost očkovacích míst,“ uvedl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Obcí, kde dostala vakcínu méně než polovina starších 60 let, je podle něj asi desítka a postupně ubývají.

„Celkově data opět ukazují na pozitivní posun v proočkovanosti. K pozitivnímu posunu došlo zejména v příhraničních oblastech Karlovarského kraje. Nadále ale data ukazují na asi deset většinou příhraničních oblastí republiky, kde je proočkovanost relativně nízká, a to i ve více navzájem blízkých obcích. V těchto lokalitách by na podzim mohla vznikat plošně větší ohniska nákazy,“ napsal v komentáři k datům Dušek.

Laboratoře v Česku už vyhodnotily 33 milionů testů

Laboratoře v zemi během trvání epidemie provedly dohromady více než 24 milionů antigenních testů na covid a přes devět milionů přesnějších PCR testů. Toto pondělí bylo antigenních testů skoro 69 tisíc, PCR testů necelá polovina. Podíl zjištěných pozitivit u nejpočetnější kategorie testů, preventivních a plošných, se v posledních dnech pohybuje kolem 0,1 procenta.

U takzvané epidemiologické indikace testů, kdy jsou lidé testovaní například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, bývá nyní pozitivních zhruba 0,4 procenta vzorků. Podíl potvrzených případů u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, je kolem jednoho procenta.

Svatoanenská nemocnice v Brně jedná o vrácení ivermektinu

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se předběžně dohodla s bulharským dodavatelem na výměně léku huvemec s ivermektinem, kterému v srpnu končí expirace. Nemocnice podala ivermektin poprvé loni na konci roku asi třiceti pacientům s koronavirem, přičemž zdravotní stav většiny se ve spojení s další léčbou zlepšil. Proto nemocnice v prvním čtvrtletí letošního roku koupila za 12,5 milionu korun z Bulharska deset tisíc balení léku huvemec obsahujícího ivermektin.

Podala ho celkem 150 lidem, dále jej distribuovala dalším nemocnicím i lékárnám. Na skladě má ještě 2500 balení. Část vymění za stejné léky s delší dobou expirace, část za jiné léky. „Máme předběžnou dohodu s dodavatelem, že to vezmou zpátky. Část vyměníme za šarži, která bude použitelná déle. A hledáme i způsob, jak to uplatnit za jiné léky, aby nevznikla nějaká škoda,“ řekl ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák.

Ivermektin je přípravkem proti parazitům a používá se převážně u zvířat. Na účinky látky v souvislosti s koronavirem, jehož podání kritizovali někteří odborníci včetně tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), dělá nemocnice studii. Ředitel nemocnice Vajdák uvedl, že pokud by se situace opakovala a jeho lékaři by za ním přišli s tvrzením, že lék pacientům pomáhá, jednal by stejně a koupil by ho.