V Olomouckém kraji se rozšíří dopravní systém o prostějovskou MHD

Olomouc/Prostějov - Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje (IDSOK) se rozšíří začátkem července o prostějovskou MHD. Vedení hejtmanství tak chce zvýšit zájem o cestování hromadnou dopravou. Po začlenění Prostějova budou součástí systému všechny MHD v Olomouckém kraji, řekl novinářům hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Díky rozšíření dopravního systému budou moci podle něj cestující využívat v prostějovské MHD jízdenky, které platí na již dříve začleněných autobusových linkách a železničních tratích.

Doplnil, že v souvislosti se začleněním Prostějova do krajského dopravního systému klesnou tržby dopravce, který ve městě zajišťuje provoz MHD. „Olomoucký kraj je připraven mu je v prvním období vykrýt. Z dlouhodobého hlediska očekáváme, že díky začlenění prostějovské MHD do systému vzroste počet pasažérů, což se promítne v tržbách IDSOK. Prostějovskému dopravci pak ztrátu nebudeme hradit z krajského rozpočtu, ale ze zvýšených tržeb,“ řekl Tesařík.

V Integrovaném dopravním systému Olomouckého kraje, který převzal kompetence v organizaci dopravní obslužnosti v roce 2003, byli původně začleněni pouze autobusoví dopravci z řad městské a linkové dopravy. V roce 2005 hejtmanství začalo s připojováním železniční dopravy do systému. Po zapojení Prostějova budou součástí IDSOK již všechny městské dopravní systémy v kraji, které fungují v Olomouci, Přerově, Šumperku, Zábřehu a Hranicích.