V liberecké nemocnici zůstává poslední pacientka s otravou krve. Její stav je stále velmi vážný

Události: Ani po dvou týdnech není jasné, co způsobilo hromadnou otravu krve (zdroj: ČT24)

V krajské nemocnici v Liberci zůstává poslední z devíti pacientů postižených otravou krve po operaci ve Frýdlantu. Pacientka dál leží ve vážném stavu na ARO, uvedl v úterý mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Příčiny otravy krve přitom stále nejsou jasné a případ vyšetřuje i policie.

Zdravotní stav poslední hospitalizované je podle Řičáře stále velmi vážný. „Nezlepšuje se,“ řekl s tím, že ostatní pacienti už jsou doma. Život jim zachránil rychlý převoz do nemocnice v Liberci.

Prvního z devíti lidí postižených otravou krve propustili lékaři z liberecké nemocnice minulý čtvrtek, další v pátek a o víkendu. „Dnes jsme propouštěli jednu pacientku,“ uvedl v pondělí mluvčí.

Příznaky otravy krve mělo devět ze 16 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří před dvěma týdny od pondělí do středy podstoupili operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant.

Operace rozličného typu prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení. Osm pacientů s otravou bylo hospitalizováno na ARO a JIP v Liberci, jeden pak v Jablonci nad Nisou.

Příčiny otravy krve se stále zjišťují

Příčiny otravy krve zatím nejsou jasné a stále se zjišťují, případ vyšetřuje i policie. Testy zatím ukázaly, že příčinou nebylo inhalační anestetikum ani chemické přípravky k dezinfekci operovaného místa.

V jedné z lahviček s anestetikem Propofol, které se aplikuje nitrožilně, byl nicméně prokázán acinetobacter. To je bakteriální kmen, který se běžně vyskytuje v přírodě, ve vodě nebo v půdě. U oslabených lidí ale může vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve.

Stejná bakterie byla v jednom z krevních vzorků od dotčených pacientů. U dalších lidí se ale bakterii vykultivovat nepovedlo. Podle lékařů to ale neznamená, že tam být nemohla. Pokud se potvrdí, že chybovala frýdlantská nemocnice, můžou pacienti na odškodném vysoudit statisíce.