V Česku se po letech objevil pacient se západonilskou horečkou. Nakazil se v Řecku

Na infekční klinice Ústřední vojenské nemocnice v Praze leží muž, který se v Řecku zřejmě nakazil západonilskou horečkou přenášenou komáry. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě nyní čeká ještě na druhý test, první ale nákazu potvrdil. Nemoc se v Česku objevila po několika letech.

Podle vedoucí Národní referenční laboratoře pro arboviry Hany Zelené se muž v srpnu vrátil z Řecka a po obtížích byl hospitalizován na infekční klinice Ústřední vojenské nemocnice.

„Jeho stav se zhoršil, dostal zánět mozkových blan, byla tam i nějaká přechodná porucha vědomí. Poslali nám vzorek na vyšetření, konkrétně krev a moč, a my jsme z toho potvrdili, že se jedná o západonilskou horečku,“ uvedla.

Ostravský zdravotní ústav je jediným pracovištěm v zemi, které je schopné spolehlivě nákazu potvrdit. U nemocného se provádí test na průkaz protilátek i přímý průkaz, kdy se přímo prokazuje virus.

„U tohoto pacienta jsme to zatím potvrdili přímým průkazem, protože neutralizační test, který potvrzuje protilátky, trvá týden a nedá se urychlit. Teď test běží a bude se vyhodnocovat až příští týden v úterý, ale přepokládám, že vyjde pozitivní, protože už jsme to potvrdili přímým průkazem, který je jednoznačným důkazem infekce,“ vysvětlila Zelená.

V Česku se zatím objevily jen importované případy, což znamená, že se pacienti nakazili mimo republiku. Aktuální případ importované nákazy je podle Zelené první po několika letech.

Virus je nicméně opakovaně nalézán i v tuzemsku u komárů, ptáků, a dokonce i koní. Pravděpodobně ho sem zavlekli migrující ptáci, kteří přilétají ze saharské Afriky. Letos ani loni se ale zatím u tuzemských zvířat nákaza neobjevila. Aby se navíc nemoc rozšířila, je potřeba, aby se přemnožili i komáři a dostávali se z ohnisek, která leží nejčastěji v deltách řek, do bližšího kontaktu s lidmi. 

Očkování zatím neexistuje

Abnormální počet případů je ovšem letos v řadě evropských států, například v Řecku, Itálii, Maďarsku, Srbsku nebo Chorvatsku. V Chorvatsku si západonilská horečka letos vyžádala první oběť. Během léta byla v zemi nemoc diagnostikována u 26 lidí. V Srbsku, s nímž Chorvatsko sdílí část hranic, tato nemoc letos připravila o život už 21 osob.

Očkování proti horečce zatím neexistuje. Pokud tedy člověk přebývá v oblasti, kde by mohlo riziko nákazy ve zvýšené míře existovat, pak je dobré se před komáry chránit repelentem nebo vhodným oblečením.

Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů. Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu.

U zdravých osob nemoc vypadá jako chřipka

Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku. Západonilskou horečkou se v roce 2007 na Kypru nakazil i populární herec Pavel Nový. Několik měsíců strávil v rehabilitačním ústavu v Kladrubech, kde se znovu učil chodit.