V Česku přibylo ohrožených sýčků. Stále je však těchto ptáků jenom asi stovka

Události ČT: Ornitologové letos napočítali více ohrožených sýčků (zdroj: ČT24)

Ornitologové v Česku letos napočítali víc kriticky ohrožených sov, sýčků obecných. Těchto ikonických ptáků však u nás stále žije asi jenom stovka. Podle odborníků jim pomohla mírná zima, opatření ochránců přírody i přemnožení hraboši, kterými se živí. Ornitologové ale poukazují na to, že mnoho ptáků stále hyne na silnicích, v nádržích na dešťovou vodu nebo v komínech. Hlavní problém však stále představuje zemědělství.

„Ještě na začátku minulého století byl sýček nejběžnějším druhem sovy, který obýval zemědělskou krajinu. Populace mohla mít přes deset tisíc ptáků. Je zřejmé, že se nedokázal přizpůsobit krajině, kde se intenzivně hospodaří,“ upozornil Martin Šálek z České společnosti ornitologické. 

V rozlehlých kolektivizovaných lánech tato sova údajně nemá kde hnízdit. Ptáci tak místo dutin stromů snáší vejce za trámy nebo do otvorů ve zdech. Ornitologové jim dokonce připravili speciální budky, ze kterých v minulých letech vyletělo 40 procent všech mláďat, které v Česku evidují. 

Sýčkové mají rádi severní Čechy

Nejpočetnější populace sýčků obecných žije v severních Čechách, letos se rozrostla o dalších šest jedinců na celkových 62. Mohlo by jich být víc, ale desítky sov se každý rok utopí, nebezpečné jsou pro ně například napáječky pro dobytek nebo sudy s vodou.

Skoro pětina sýčků, u kterých ornitologové znají příčinu úmrtí, uhyne po střetu s vozidlem. K silnici se sovy dostanou například, když je posekaný příkop. V nízké vegetaci totiž dobře vidí svou kořist. 

Omezení sečení u silnic je tak jedním z doporučení, které obsahuje připravovaný záchranný program pro sýčka obecného. Letos by ho mělo vydat ministerstvo životního prostředí.