Ústavní soud zrušil verdikt nad druhou úřednicí, která rozhodovala o občanství Czerninové

Ústavní soud (ÚS) zrušil verdikt nad Markétou Svobodovou, jednou z úřednic, která se podílela na rozhodování o občanství Josefiny Czerninové. Právě díky sporně vydanému osvědčení o občanství mohli potomci šlechtičny restituovat majetek, na který by jinak neměli nárok. Svobodová a její kolegyně Ivana Odarčenková po vleklém procesu dostaly jeden den vězení s podmínečným odkladem na jeden rok. Verdikt nad Odarčenkovou ÚS zrušil už v květnu. Rozhodnutí o stížnosti Svobodové tak bylo očekávané.

Petr Svoboda, advokát Svobodové, rozhodnutí přivítal jako satisfakci: „Jsme rádi, že kauza, která podle nás je od počátku zjevným zneužitím práva mocenským aparátem, se ubírá tímto směrem.“ Kauza pro jeho klientku znamenala velký zásah do života.

Rozhodnutím o občanství Czerninové z roku 1999 se začala policie zabývat v roce 2013. Žalobci pak úřednicím pražského magistrátu vytkli, že změnily původní negativní rozhodnutí matriky Prahy 1 bez zjištění přesného a úplného stavu věci a ignorovaly některé dostupné dokumenty.

V kauze opakovaně rozhodovaly soudy všech stupňů. Ústavní soudci se nakonec v řízení o stížnosti Odarčenkové postavili proti trestní represi úřednic jen za jiný právní názor. Uvedli, že závěr o vině Odarčenkové je v extrémním rozporu se skutkovými zjištěními soudů. Středeční nález argumentačně následuje ten předešlý. O Odarčenkové i Svobodové by nyní měl znovu rozhodovat Městský soud v Praze.

„Procesně to samozřejmě bude pokračovat dále, ale s takovými pokyny, které jsou v souladu s právem, se zdravým rozumem,“ řekl Svoboda. „Předpokládáme, že pravděpodobně nebude prováděno další dokazování a že by obecné soudy měly spíše zvážit, jaké závěry o vině a trestu vysloví,“ uvedl soudce Ludvík David.

Czerninová, která pocházela z rodu Schwarzenbergů, opustila v roce 1945 Československo. Benešovy dekrety pak její rodinu připravily o majetek. Na základě osvědčení, že Czerninová byla v době své smrti občankou Československa, navrátily pozemkové úřady potomkům hraběnky miliony čtverečních metrů lesů a další nemovitosti v jižních či západních Čechách, včetně například zámku ve Velichově na Karlovarsku.

Státní pozemkový úřad dříve avizoval, že na základě pravomocného verdiktu nad oběma úřednicemi obnoví některá restituční řízení. Hlavní důvod pro obnovu, tedy verdikt, podle kterého v souvislosti s restitucemi Czerninové došlo k trestnému činu, ale středečním nálezem prozatím odpadl.