Univerzity chystají bezpečnější seznamovací akce, varují před neoficiálními kurzy

Kvůli epidemii letos některé univerzity připravují náhradní varianty pro adaptační akce, kterých se mají v první polovině září zúčastnit stovky vysokoškoláků. Školy zároveň doporučují, aby se studenti vydávali pouze na oficiální kurzy, na kterých mohou univerzity kontrolovat dodržování protiepidemických opatření.

Některé seznamovací kurzy, které vysoké školy před začátkem dalšího akademického roku chystají, se mohou uskutečnit on-line nebo s omezenou účastí a streamováním programu přes internet. Vyplývá to z informací devíti největších českých vysokých škol, které ČT oslovila.

„Organizátoři jsou připraveni jak na variantu s osobní účastí, tak na variantu s omezenou účastí a streamováním i na možnost on-line verze,“ uvedla mluvčí Západočeské univerzity v Plzni Šárka Stará. „Zvažujeme i on-line variantu kurzů, ale chtěli bychom je prezenčně,“ řekl mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána.

Část škol už také přizpůsobila program a v případě zhoršení situace jsou připravené kurzy zrušit. „Byl upraven program soustředění, aby se alespoň částečně omezilo setkávání větších skupin studentů,“ sdělil proděkan Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Martin Vlach.

Například Technická univerzita v Liberci od adaptačních kurzů pro letošek rovnou ustoupila, neplánuje je ani v on-line verzi. „Rozhodně o tom neuvažujeme za stávající epidemické situace,“ informoval mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Potvrzení o bezinfekčnosti

Univerzity, které chtějí seznamovací akce pro prváky pořádat prezenčně, počítají s tím, že se na nich budou dodržovat aktuálně platná protiepidemická opatření. Podle nich se na akci nad dvacet osob musí účastníci prokázat negativním PCR nebo antigenním testem, samotestem na místě, certifikátem o ukončeném očkování, nebo potvrzením o prodělané nemoci.

Ve vnitřních prostorách bude pak nutné nosit respirátory a venku dodržovat povinné rozestupy. „Bude se například kontrolovat očkování, u neočkovaných negativní PCR test,“ potvrdila Alena Brožová z PR oddělení Studentské unie Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT).

Problém s neoficiálními kurzy

Vedle oficiálních kurzů, které pořádají vysoké školy, případně jejich spolky, vznikají každoročně i kurzy soukromé. Ty často využívají jméno školy a vypadají tak jako oficiální akce. Univerzity ale upozorňují, že nemohou ovlivnit průběh takových kurzů, ani kontrolovat dodržování platných opatření. „Do neoficiálních kurzů zasahovat nemůžeme, ale upozorňujeme na to, že seznamovák, který se hlásí k naší univerzitě, nejčastěji zkratkou TUL, tak je seznamovák, který my nepořádáme,“ upozornil Pirkl.

S podobnou situací se potýká i ČVUT. Od akcí s názvem Seznamovák nebo Seznamovák ČVUT, které se mají konat na přelomu srpna a září, se vedení školy distancuje. „Studentům doporučujeme se účastnit pouze oficiálních akcí. Celouniverzitní seznamovací kurz, který je oficiálně zaštiťován rektorem, se nazývá ZaČVUTění,“ vysvětlila Alena Brožová z PR oddělení Studentské unie ČVUT.

Od neoficiálních akcí se distancují i zástupci dalších vysokých škol. Podle Martiny Vladykové z oddělení pro vnější vztahy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy varuje škola všechny nové studenty před neoficiálními kurzy už na dnech otevřených dveří, a poté i při zápisu.

Školy tak reagují na šíření nákazy nemoci covid-19 na loňských seznamovacích kurzech u Máchova jezera, kam v první polovině září zamířily stovky vysokoškoláků z různých univerzit. Některé z akcí pořádal i občanský spolek Seznamovák. Podle zjištění iRozhlasu se na nich nakazilo koronavirem minimálně 116 účastníků.

Hromadnou akci pro více než tisíc osob, kam mohou seznamovací kurzy vysokých škol patřit, musí organizátoři nahlásit příslušné krajské hygienické stanici nejpozději pět dnů před jejím konáním. Všechny oficiální i neoficiální seznamovací kurzy se musí řídit aktuálně platným mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví pro konání hromadných akcí.

„Vyhodnocujeme, kde je jaká míra rizika a podle toho tam vyrážíme a kontrolujeme,“ vysvětluje mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová. Připouští přitom, že právě tyto akce mohou být z hlediska šíření covidu rizikové.