Údajný dědic miliard ze Švýcarska figuruje v policejních spisech už 12 let

Muž, který má být dědicem několika miliard ve švýcarské bance, figuruje už nejméně dvanáct let v českých policejních spisech. Vladimír Huněk zpronevěřil peníze klientů jako realitní makléř, desítky mužů nalákal na údajnou práci v Iráku. Další peníze získával od úvěrových společností na základě falešných dokumentů. V poslední době pak podle svědků nabízel prospěch z dědictví, se kterým se mu snažil pomoci i europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM).

Pro policii není Huněk neznámé jméno. Zkušenosti s ním má už dvanáct let a v jejím hledáčku je i nyní. Podle informací České televize se měl pokusit o vylákání půl milionu korun, a to stejným příběhem, jaký popisuje Ransdorf.

„Berounští kriminalisté přijali oznámení od dvou lidí týkající se podezření ze spáchání trestného činu pokus podvodu,“ potvrdila mluvčí územního policejního odboru v Berouně Marcela Pučelíková.

Jméno Vladimíra Huňka figuruje v policejních spisech už 12 let (zdroj: ČT24)

Teta odsouzená na doživotí

Huněk podle svědků lákal lidi na dědictví po údajné švýcarské příbuzné Heleně Husákové-Huňkové. Šlo o protikomunistickou bojovnici, která byla v roce 1949 odsouzena na doživotí. Po propuštění na amnestii emigrovala a žila ve švýcarském Winterthuru.

Helena Husáková-Huňková
Zdroj: Archiv bezpečnostních složek

Vladimír Huňek byl v minulosti několikrát trestaný. Před deseti lety ho vyšetřoval šéf odboru hospodářské kriminality policie Zlínského kraje Robert Mařák. Huněk podle něj umí na lidi zapůsobit a taky je přesvědčit.

„Argumentoval tím, že se narodil nebo vyrůstal ve Švýcarsku, že měl občanství, že má doklady o studiích ve Švýcarsku. Měl poměrně špatnou gramatiku. Neuměl správně česky, písemný projev. A to vysvětloval tím, že vyrůstal ve Švýcarsku,“ popsal Huňkovy praktiky Mařák.

Vystupoval velmi věrohodně. Argumentoval spoluprací mimo jiné i s tajnou službou. Odkazoval se na BIS, na spolupráci se zahraniční rozvědkou.
Robert Mařák
šéf odboru hospodářské kriminality policie Zlínského kraje

Vyšetřovatele sice Huněk nepřesvědčil, hodně lidí ale ano. „Poškození v rámci realit byli vysokoškolsky vzdělaní lidé. Dokázal přesvědčit majitele a ředitele bezpečnostní agentury, dokázal přesvědčit spoustu lidí, že je navázán i na iráckou ambasádu a tak dále,“ popisuje Mařák.

Huněk má trvalé bydliště v Otrokovicích na městském úřadě. Česká televize ale zjistila, že v posledních měsících pobývá v domě ve středočeské obci Libomyšl. Právě ve středních Čechách také čelí trestnímu oznámení kvůli podvodu. Žádost o rozhovor odmítl. 

Dům v Libomyšli, kde bydlí Vladimír Huněk
Zdroj: ČT24