Toyota svolává v Japonsku k prohlídce téměř půl milionu aut

Tokio - Toyota vyzvala téměř půl milionu majitelů aut, aby své vozy dovezli na kontrolu motoru a řízení. Podle agentury AP jde o další znamení, že automobilka má při ambiciózním plánu světového růstu čím dál větší potíže s kvalitou.

Toyota dnes oznámila, že žádný ze svolávaných modelů nešel na vývoz. Společnost ví o třech stovkách automobilů, které mají potíže. Kvůli těmto potížím ovšem nebyly hlášeny žádné nehody.

Problémy s motory se zjistily v sedanu Crown a několika dalších modelech, které šly do prodeje v letech 1999 až 2004. Závada může vést k úniku paliva. Dalším problémem jsou palivová čerpadla v modelu Vitz a dalších typech aut, kvůli kterým se motor může zastavit a nejde znovu nastartovat. Tato auta se prodávala v letech 2003 až 2005. Potíže s řízením mají vozy modelu bB prodané od loňského ledna do letošního března.

Prezident Toyoty Kacuaki Watanabe opakovaně varoval, že kvalitě je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Toyotě v posledních letech vzrostl počet akcí, kdy svolává vozy k prohlídkám či opravám. Částečně je to způsobeno tím, že ve snaze snížit náklady používá stejné díly v různých modelech vozů.

Loni úřady vyšetřovaly v Toyotě podezření, že čelní srážku aut z roku 2004 způsobila závada zaviněná nedbalostí. Žádné obvinění z tohoto vyšetřování ale nevzešlo.

Kolik budou kontroly a opravy 470.000 aut stát, odmítla Toyota uvést.

Japonská Toyota Motor svolávala během září v Severní Americe k úpravě 55 tisíc osobních vozů Lexus ES 350 a Toyota Camry, kde podložka pod sedadlem řidiče mohla přitlačit na pedál rychlosti a způsobit nehodu.