Tisíce samopalů a miliony nábojů. Česko znovu podpoří boj proti IS

Analytik: Česká pomoc Kurdům je velmi významná (zdroj: ČT24)

Zbraně a munici v celkové hodnotě 21,5 milionu korun pošle Česko bojovníkům proti tzv. Islámskému státu. Tentokrát zásilka obsahuje 6600 samopalů vzor 58 a 7,2 milionu nábojů. Vyplývá to z návrhu ministerstva obrany, který má Česká televize k dispozici. Schválit ho ještě musí vláda.

Česko již dříve do Iráku tamní vládě a Kurdům poslalo miliony nábojů do samopalů a kulometů nebo tisíce granátů a střel do pancéřovek. Samopaly vzor 58 jsou podle vojenského analytika Jaroslava Štefce stále ve výzbroji české armády.

„Já jenom za sebe pevně doufám, že ministerstvo obrany, resp. generální štáb, dobře zvážily tuto dodávku, protože je bude potřeba nahradit podstatně dražšími zbraněmi… Nejsem si zcela jist, že tato cesta je optimální,“ dodal Štefec ve Studiu ČT24.

Vojenský materiál by měly dostat Spojené státy americké, které ho následně poskytnou iráckým ozbrojeným silám bojujícím proti IS. Podle Štefce je ale otázkou, kolik zbraní se dostane do rukou sil opravdu bojujících proti radikálům ze zemí Blízkého východu.

„Já sám jsem třeba viděl fotografie bojovníků IS vyzbrojených právě samopaly vzor 58, které ale v této oblasti byly už dlouhodobě i předtím dodávány třeba do Sýrie,“ dodal Štefec s tím, že česká pomoc Kurdům je velmi významná.