Technoparty v Andělce jela non-stop, stížnosti zatím nejsou

Frýdlant - Technopárty Ravin' Non Stop On Top na louce v osadě Andělka u Višňové na Frýdlantsku pokračuje druhým dnem. Podle odhadů je na místě už 6000 lidí. Tančili nepřetržitě celou noc, hudba se nezastavila. Přestože jsou dunící systémy technařů slyšet na vzdálenost několika kilometrů, zatím si nikdo nestěžoval.

„Já bydlím pět kilometrů od technopárty a je to tady slyšet. Když ale jedete do Andělky, tak je to lepší, než v roce 2002,“ uvedla dnes ráno starostka Višňové Marie Matušková s tím, že si jí zatím na technaře nikdo stěžovat nepřišel. Byla by ale raději, kdyby se počet návštěvníků už raději nezvyšoval. Lidé se podle ní snaží vyjít mladým lidem vstříc a místní
hostinský dokonce začal účastníky party zásobovat borščem.

Na místě a v okolí technopárty hlídkují policisté, žádné konfliktní situace ale řešit nemuseli. Zkontrolovali zhruba 180 automobilů. Ve dvou objevili psi dohromady asi 70 gramů látky podobné marihuaně. 11 řidičů dostalo blokovou pokutu. Většina účastníků party přijela autem, jen malá část využila vlaků, které České dráhy o víkendu právě kvůli technoparty posílily.

Původně byly na Frýdlantsku nahlášeny dvě podobné akce, tu druhou v Albrechticích ale policie nakonec zrušila - měla se sice konat na soukromém pozemku, ale nevedla k ní žádná příjezdová cesta. Technaři se proto přemístili právě na Andělku. Tam mají pořadatelé všechna potřebná povolení a domluvili se s obcí, že v neděli během mše vypnou aparaturu. Na konci párty také přislíbili kompletní úklid.

U místních obyvatel nevyvolává technoparty příliš vzrušené emoce. Akce jim nevadí, ale mají už s podobnými akcemi i negativní zkušenosti. V červenci 2002 se tam uskutečnila nelegální technoparty CzechTek, na kterou se sjelo 11 tisíc lidí z České republiky a ze zahraničí. Akce tehdy trvala od 26. do 31. července, ale ještě 10. srpna se odklízely odpadky, které po ní zbyly. Policie zkontrolovala 1 000 aut a řešila 360 přestupků. Na pokutách vybrala přes 150 tisíc korun.