Světýlka i vyřazování starých vozů mají zabránit opakování železniční tragédie

Soud se tento týden vrátí k tragickému případu dítěte, které vypadlo z vlaku a zahynulo. Soud ovšem rozhoduje pouze o tom, kdo nese konečnou zodpovědnost za to, co se tehdy stalo. Zabránit opakování neštěstí tak musí především České dráhy. Ty v současnosti zadaly velkou zakázku na úpravy vozů, aby upozornily na případné špatně zavřené dveře. Zároveň slibují, že staré vagony s lámacími dveřmi v příštích letech postupně vyřadí.

„Rekonstruovat či upravit stávající zařízení centrálního uzavírání nástupních dveří (…) tak, aby po jeho použití (…) nebylo možné již s těmito dveřmi (…) manipulovat“. A „vozidla (…) vybavit technickým zařízením detekujícím a signalizujícím neuzavřené/neúplně dovřené nástupní dveře“. Taková byla část doporučení, která dala Drážní inspekce Českým drahám v závěrečné zprávě z vyšetřování neštěstí, které se stalo v létě 2016 nedaleko Olomouce a stálo život malého dítěte.

Případem se nyní zabývá soud. Objevil se i svědek, který zpochybnil závěry vyšetřovatelů. Ti tvrdí, že se za jízdy otevřely dveře postaršího rychlíkového vozu. Náhlý poryv vzduchu dítě, které na představku před toaletou čekalo na matku, vytáhl ven. Vlak v té chvíli jel více než stokilometrovou rychlostí.

Testy pak ukázaly, že za určitých okolností se dveře ve vyšší rychlosti mohou otevřít, jsou-li nedostatečně dovřené, a to i tehdy, když na první pohled vypadají, že zavřené jsou.

Za důkaz považují vyšetřovatelé především záznam z olomouckého nádraží, což byla poslední stanice před tragédií. Při odjezdu je patrné, že klika dveří, které se potom otevřely, směřuje šikmo dolů, což je zároveň jediný náznak, že dveře nejsou dovřené. 

Světelná signalizace jako zbraň proti opakování

Doslovné opakování tragédie je dnes prakticky vyloučeno, protože na rychlíkové lince Praha–Luhačovice již nejezdí staré vagony s lámacími dveřmi, nýbrž modernizované vozy, které mají dveře posuvné. A u nich by samovolné otevření hrozit nemělo.

Nasazení novějších vozů ovšem nebyla reakce na neštěstí u obce Štěpánov, nýbrž důsledek potřeby vlaky zrychlit ze 140 km/h – což je limit starých rychlíkových vozů – na 160. Klasické „koženky“ tedy v provozu zůstávají – jezdí třeba z Prahy do Děčína a na lince Brno–Šumperk projíždějí i kolem místa předloňské tragédie.

České dráhy ovšem na neštěstí a doporučení Drážní inspekce reagovaly. Již v době, kdy inspektoři vydali svoji závěrečnou zprávu, museli vlakvedoucí podrobně kontrolovat dveře a později se na starých vagonech začaly objevovat i kontrolky, které indikují, zda jsou dveře zavřené, nebo otevřené (popř. nedovřené). Přesněji řečeno, signalizace má ukázat, zda funguje automatické blokování dveří – to byl totiž při předloňské tragédii hlavní problém.

„Vagóny jsou vybaveny vnějšími světelnými prvky, které svítí, jakmile jsou i jen jediné dveře nedostatečně uzavřené. Vlakový doprovod má tak přehled o stavu dveří u příslušného osobního vozu, a to i na opačné straně, než je nástupiště,“ popsal funkci systému již dříve Michal Štěpán z vedení Českých drah.

Pokud nejsou dveře bezpečně zavřené, svítí navíc i světlo uvnitř vozu, takže se o tom dozvědí i cestující.

Signalizace uvnitř vozu
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Dráhy loni zadaly zakázku na doplnění signalizace u 650 vozů. V současnosti jsou „světýlka“ k vidění u většiny vozů, které jezdí na rychlících a zároveň mají sklápěcí dveře – tedy nejenom původních „koženek“, ale také u vozů modernizovaných v 90. letech, které v současnosti jezdí na trase Praha–Brno–Ostrava.

Prvním krokem byly výzvy rodičům

Ještě nedávno byly na českých kolejích docela často k vidění i vozy, u kterých by kontrolka nepomohla, protože automatické blokování dveří vůbec neměly – i v rychlíkové dopravě. Jednak jím nebyly vybaveny vozy pro regionální dopravu, které až do počátku 90. let nakupovaly ČSD u Vagónky Studénka, ale v posledních letech jejich provozu nefungovalo blokování dveří ani u některých starších „koženek“.

Bezpečnost v nich pak „zajišťovaly“ pouze nápisy, které na neblokované dveře upozorňovaly a vyzývaly cestující rodiče, aby své děti hlídali. I jejich vylepení přitom předcházela tragédie, která nebyla nepodobná té předloňské.

O rovných deset let dříve na trati u obce Střeň, která je hned vedle Štěpánova, vypadl z otevřených dveří pětiletý chlapec. Šlo tehdy o osobní vlak a vůz s neblokovanými dveřmi.

V roce 2008 došlo ještě ke dvěma podobným incidentům. U Brandýsa nad Orlicí zahynul fotbalový fanoušek, který se o neblokované dveře za jízdy opíral a vypadl, když se náhle otevřely. Se zraněními přežilo pád z vlaku u Lysé nad Labem tříleté dítě.

Při čekání po nehodě vlaku s chodcem na Táborsku vedle sebe zastavil rychlík sestavený ze starých vozů a expres s modernizovanými vagony. Rychlík má žlutá světýlka, expres posuvné dveře
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

V posledních deseti letech se ale vozový park v Česku zásadně proměnil. V současnosti uvádějí České dráhy, že z více než tří tisíc jejich vozů jsou tři čtvrtiny vybaveny posuvnými dveřmi. „Vozy se starším typem dveří budou i v příštích letech postupně vyřazovány,“ ujistil mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Je ovšem také pravda, že i když by vozy s posuvnými dveřmi měly být bezpečnější, ani jim se nevyhýbají poruchy. Server Novinky.cz loni zveřejnil video z modernizovaného vozu ČD, který jel s pootevřenými dveřmi. Video s dveřmi, které se otevíraly a zase zavíraly, se zase nedlouho předtím objevilo na síti Youtube.