Studenti z Ukrajiny se dálkově účastní předmětů vyučovaných v Česku, doplňují si chybějící vzdělání

Studují na ukrajinských univerzitách, na dálku se ale účastní vysokoškolských kurzů v Česku. Výuku omezenou válečným konfliktem si mohou studenti z Ukrajiny doplnit on-line na Univerzitě Karlově v Praze. Škola začala nabízet anglické předměty, na které se mohou připojit vysokoškoláci napříč celou Ukrajinou.

Pomoc přišla v podobě on-line kurzů, které vyučuje i Jiří Novák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ukrajinským vysokoškolákům nabídl tento semestr dálkové studium předmětů Finanční účetnictví a Ocenění firem v angličtině. Studenti se mohou připojit on-line, poslouchat přednášku a mají přístup i ke všem materiálům předmětu.

Pro Nováka účast ukrajinských studentů na hodině znamená, že předmět musí vyučovat hybridně. Čeští studenti se účastní přednášek a seminářů osobně a zahraniční vysokoškoláci jsou připojeni přes videokonferenci Kombinovaná výuka je možná také díky vybavení a zkušenostem po epidemii covidu-19.

„Máme s ukrajinskými studenty dohodu, že při hodině poslouchají a v případě dotazů mi mohou napsat e-mail,“ dodává pedagog. Na jeho předměty chodí dohromady kolem čtyřiceti ukrajinských dálkových studentů.

Kurzy začal Novák vyučovat po dohodě se svou ukrajinskou kolegyní Annou Kornyliukovou z Kyjevské národní ekonomické univerzity.

Pedagožka našla na jaře po začátku války útočiště v Praze. Poté, co začala pracovat na Univerzitě Karlově, chtěla pomoci studentům ve své domovině. „Ne všichni mohou odejít ze země. Obzvlášť kluci, ale i holky. Například kvůli rodičům. Ale pořád musíme pokračovat ve vzdělávání a chceme jim poskytnout co nejlepší příležitosti,“ říká Kornyliuková.

Nabídka kurzů se bude rozšiřovat

Kurzy jsou dostupné pro všechny vysokoškoláky z Ukrajiny. „Pomoc tak cílíme na ty, kteří mají z důvodu válečného konfliktu na Ukrajině nějaká omezení ve výuce,“ říká mluvčí univerzity Václav Hájek. Škola chce tímto způsobem pomoci napadené zemi překlenout současnou situaci a poskytnout náhradu například za vzdělávání, které je v důsledku válečného konfliktu přerušené.

Univerzita nabízí Ukrajincům i další předměty, například Mezinárodní obchod nebo Teorii mezinárodních vztahů. Pedagogové dálkovou výuku poskytují dobrovolně.

„Studenti se již nyní mohou registrovat, nicméně před dvěma týdny jsme s prosbou o zapojení do této aktivity oslovili naše akademiky, takže předpokládáme větší nabídku. Následně budeme informovat rektory ukrajinských univerzit a dojde ke sdílení těchto informací mezi ukrajinské studenty,“ vysvětluje mluvčí univerzity Hájek.

Dodává, že myšlenka unikátního projektu vznikla už na jaře během setkání zástupců vedení Univerzity Karlovy s ukrajinskou stranou, kdy univerzita hledala možnosti, jak ukrajinským univerzitám pomoci.