Střídání v čele rektorské konference. Zimu nahradí Sklenička z ČZU

Novým předsedou České konference rektorů se stal Petr Sklenička, který stojí v čele České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Při volbě porazil dosavadního předsedu a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu, který byl ve funkci od února 2014. Sklenička rektorské sdružení povede od začátku srpna, mandát mu vyprší v červenci 2021.

Česká konference rektorů sdružuje rektory všech veřejných a státních vysokých škol v České republice a také jednadvaceti soukromých vysokých škol. Posláním formace je zabývat se zásadními otázkami vysokých škol, zaujímat k nim stanoviska a uplatňovat je v zákonodárných a výkonných institucích a úřadech.

Volební období předsedy České konference rektorů je dvouleté a podle mluvčí ČZU Jany Kašparové o funkci usilovali jen dva kandidáti. Současný předseda Tomáš Zima nakonec získal ve volbě patnáct hlasů, Petr Sklenička dvacet hlasů.

Plénum v Hradci Králové kromě předsedy volilo také pět jeho zástupců. Mandát v předsednictvu obhájil rektor pražské Akademie múzických umění Jan Hančil a rektorka Vysoké školy zdravotnické Jitka Němcová. Nově v předsednictvu usednou rektor Univerzity Pardubice Jiří Málek, rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller a rektor Vysokého učení technického v Brně Petr Štěpánek. 

Pětapadesátiletý Petr Sklenička je rektorem ČZU od roku 2018. Vystudoval Agronomickou fakultu VŠZ, v roce 2006 působil na univerzitě v Utahu v USA a v roce 2007 byl na ČZU zvolen prvním děkanem Fakulty životního prostředí.

V roce 2008 byl jmenován profesorem pro obor Aplikovaná a krajinná ekologie a o rok později se stal vedoucím Katedry biotechnických úprav krajiny. Od roku 2015, po osmi letech v čele fakulty, byl proděkanem pro vědu a výzkum. Je autorem více než dvou set odborných publikací a řešitelem pětadvaceti výzkumných grantů, včetně dvou mezinárodních.