Stát by ročně mohl díky novému danění návykových látek získat až patnáct miliard navíc, řekl Vobořil

Stát by mohl získat až 15 miliard korun ročně díky novému zdanění především tabákových výrobků a efektivnějšímu výběru. Do prevence a léčby závislostí by pak měla místo dosavadních asi 300 milionů korun plynout miliarda. Opatření a jejich financování by mohla mít na starosti nová adiktologická agentura. Počítá s tím připravovaný plán boje proti závislostem na příští tři roky, který zmiňuje i zavedení přísně regulovaného trhu s konopím. Záměry představil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Hotový dokument s jednotlivými záměry a termíny plnění chce vládě předložit do konce roku.

„Když mluvíme o daních, tak je možno vybrat mezi 11 až 15 miliardami korun navíc. Chceme hovořit o nových daních,“ uvedl Vobořil.

Fialova vláda v programovém prohlášení uvádí, že proti závislostem chce postupovat podle vědeckých zjištění. Slibuje zajistit dostatek peněz na prevenci a služby. Regulace návykových látek má odpovídat míře jejich škodlivosti, kterou mají zohlednit i spotřební daně.

Tabák

Vobořil zmínil zavedení daně na nikotinové produkty, které nyní spotřební daň nemají. Zdanění u nikotinových sáčků či elektronických cigaret by mělo být nižší než u klasických cigaret. Ročně by to mohlo vynést až miliardu korun. Přiblížením zdanění zahřívaných tabákových výrobků a tabáku ke kouření by stát mohl podle plánu získat tři až sedm miliard korun.

Potírání černého trhu s cigaretami a alkoholem a efektivnější výběr daní by znamenaly pak až dvě miliardy korun. Až miliardu by přineslo potírání nelegálního trhu s hazardním hraním, upřesnil Vobořil. Podle dokumentu by se pak případně až dvě miliardy daly získat ještě díky novému zdanění tichého vína.

Konopí

Navrhovaný materiál počítá také se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím. Mohlo by to přinést až čtyři miliardy korun z prodeje konopných produktů a z licencí. „Chceme zavést legální trh s konopím. To, že máme nějakou část návykových látek v režimu prohibice, je velký sociální experiment, který je nefunkční,“ řekl národní protidrogový koordinátor. O postupu jedná i s kolegy z dalších států.

Podle chystaného plánu nyní stát na spotřebních daních z tabákových výrobků ročně vybere asi 60 miliard korun, u alkoholu je to asi 13 miliard korun. Na dani z hazardu přiteče do státního rozpočtu 5,1 miliardy korun a do obecních rozpočtů asi 4,9 miliardy korun, uvádí navrhovaný plán. Kvůli zdravotním i jiným dopadům závislostí a předčasným úmrtím pak společnost ztrácí zhruba 150 až 180 miliard korun ročně.

Připravovaný plán na příští tři roky posiluje finance na prevenci a léčbu. Ročně by do nich měla plynout asi miliarda korun místo dosavadních asi 300 milionů korun. Vzniknout by měla nová agentura pro prevenci a léčbu, provoz by měl stát asi 25 milionů korun. Rozšířit by se měla síť adiktologických služeb pro lidi se závislostmi. Peníze by měly putovat i do programů pro závislé na alkoholu, do substituční léčby, výzkumu či preventivní kampaně.

Připravovaný plán má celkem pět priorit. Vedle prevence a léčby, zdanění a zavedení kontrolovaného trhu s konopím mezi ně pak patří ještě prosazování postupu v EU a zmírnění dopadů migrace.