Lékaři od loňska evidují efekty konopné léčby. Pomohla sedmdesáti procentům pacientů

Události: Konopná léčba zabírá u 70 procent pacientů (zdroj: ČT24)

Léčebné konopí zlepšilo zdravotní stav dvou třetin pacientů, ukazují zkušenosti z ordinací. Od loňska lékaři povinně hlásí počty předpisů i jejich reálný efekt. Letos už marihuanu na recept dostaly skoro tři tisíce lidí.

Řadu pacientů s roztroušenou sklerózou trápí napětí svalů a ztuhlost nohou, která může přecházet do křečí. Pavel Žaloudek tento stav zažil několikrát, vždy v opakujících se intervalech. „Největší potíže mám u chůze u pravé dolní končetiny. Nejde o pocit bolesti, nepříjemné jsou ale stahy. Člověk ji má vlastně nahoru nepřirozeně přišpendlenou,“ popsal.

S nemocí se léčí 21 let. Jako jednomu z prvních mu na svalové problémy lékaři nasadili konopí ještě v experimentální fázi. Poslední dva roky ho dostává už běžně na předpis. Bere ho v kapslích. „Víceméně se potvrdilo, že to funguje. Od doby, co to mám předepsáno, jsem spokojený,“ svěřil se.

Efekt ukazují i plošná čísla. Lékový ústav je nasbíral z hlášení, která musejí povinně dodávat všichni specialisté předepisující konopí. „Pro nás bylo důležité, co hradíme. Protože stále je to nový způsob léčby. Data reálně odrážejí situaci, je pravdou, a to jsme říkali od začátku, že ne pro všechny pacienty je konopí vhodné,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zhruba čtvrtině pacientů chybí receptory citlivé na konopí

Podle klinických dat lékařů se u 70 procent léčených pacientů konopím zlepšil zdravotní stav, naopak zhoršil se u necelých tří procent. „Těch 70 procent bych ještě rozdělila, 40 až 50 procent bude mít efekt skvělý a část částečný,“ uvedla lékařka Všeobecné fakultní nemocnice Michaela Týblová.

Zbylí, asi čtvrtina pacientů, efekt léčby nijak nepocítili. „Jejich receptory pro tyto látky jsou méně citlivé, díky tomu efekt nebudou mít,“ přiblížila Týblová.

Počet pacientů s léčebným konopím
Zdroj: SÚKL

Pojišťovny léčbu konopím hradí z 90 procent od roku 2020. Právě úhrada od pojišťoven zásadně zvedla i počty pacientů, kterým je konopí předepisováno. Letos už ho lékárny podaly téměř třem tisícům pacientů, vloni to bylo zhruba 3700 za celý rok.

Pro předpis ale platí jasná pravidla. Lékaři mají stanovené vhodné diagnózy a projevy nemoci a také gramáž, která by neměla vyvolat závislost. I tak jsou opatrní. „U některých pacientů, ať už psychiatrických nebo u těch, u kterých nějaký sklon k závislosti je,“ uvedla Týblová.

Nejčastěji je konopí nasazováno pro léčbu chronické bolesti, z diagnóz se kromě roztroušené sklerózy používá také u pacientů s Parkinsonovou nemocí a při mírnění projevů i u některých typů rakovin.