Starosta Moldavy ukrýval klíčového svědka kauzy ROP Severozápad. Teď se bojí diskreditace

Události ČT: Pok ukrýval klíčového svědka kauzy ROP Severozápad. Teď se bojí diskreditace (zdroj: ČT24)

Česko už poslalo německým žalobcům požadované informace k soudu o vydání bývalého senátora Alexandra Nováka. Proces zatím nemohl kvůli chybějícím dokumentům z vyšetřování začít. Novák patří mezi 24 osob stíhaných v kauze ROP Severozápad z dotačních podvodů. Česká televize zjistila, že v případu se objevil další důležitý aktér. Policie chce vyslýchat starostu obce Moldava Jaroslava Poka.

Alexandr Novák s přezdívkou „kapitán“ a Daniel Ježek označovaný podle svědků jako „pan velkomožný“ jsou dvě údajné hlavy dotační mafie v kauze ROP Severozápad. Ježek už dřív prohlásil, že je nevinný.

V případu se ale vynořuje další postava, a to starosta Moldavy Jaroslav Pok. „Budu muset vypovídat zřejmě jako svědek,“ řekl Pok.

Pok totiž ukrýval bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze, což je klíčový svědek případu. Kušnierzova ručně psaná doznání přinesl policii. „Pro osoby, pro které jsem v minulosti na ROPu pracoval, jsem na jejich žádost ovlivňoval proces hodnocení projektů,“ stojí v Kušnierzově doznání.

Starosta Moldavy teď tvrdí, že se ho údajná mafie snaží zdiskreditovat. Kvůli potyčce s mladíky, kteří se vloupali do opuštěného domu ve vesnici, čelí obžalobě z výtržnictví. „Kdybych byl tisíckrát někdo jiný, tak odsud odejdu s pochvalou a čistý,“ podotkl Pok.

Policie tento případ nechce komentovat. Pokovo svědectví v dotační kauze je ale pro ni důležité. Sám Kušnierz totiž původně na policii jít nechtěl. Detektivy k němu dovedl až Pok. Ani on sám se ale nesmí k této věci vyjadřovat. „Je podepsaná mlčenlivost,“ vysvětlil.

Do Německa odešly dokumenty kvůli možnému vydání Nováka

Ohledně možného vydání Alexandra Nováka, který skončil v německé vazbě, už česká policie poslala německé prokuratuře další sérii dokumentů. Bez nich nemůže požádat soud o posouzení celé záležitosti.

„Pokud tato instance vydání potvrdí, může se Novák teoreticky odvolat až k Ústavnímu soudu,“ upozorňuje zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský.

Novákův dům v Chomutově je v posledním roce spíš prázdný. Rodina pobývala zejména v americkém letovisku Lake Worth na Floridě.

Policie chce Nováka v souvislosti s dotacemi stíhat celkem ze šesti trestných činů. Pokud by byl nakonec odsouzený, mohl by ve vězení strávit až 13 let.

Bývalý senátor ODS a exstarosta Chomutova. V roce 1999 město prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za 317 milionů korun německé firmě – peníze za zprostředkování ale skončily na rakouském soukromém účtu Novákových. Za přijetí úplatku ve výši 43 milionů byl v roce 2010 odsouzen ke dvěma letům vězení a pokutě 5 milionů korun, po odvolání mu krajský soud trest zpřísnil na čtyři roky. Novák se vězení dlouho vyhýbal; až na jaře roku 2013 ho zadržela policie, která se obávala, že chce politik uprchnout do USA. V půlce trestu Nováka soud podmínečně propustil. Zaručil se za něj spolek Gryphons, který svou činnost dokládal zapůjčením čtyřkolky, pípy a pomocí při organizaci neckyády v obci Želenice. Podle kárného senátu NSS žalobce Kosán, jenž Novákovi pomohl na svobodu, porušil své povinnosti; stejně tak pochybil i chomutovský soud. Novák po propuštění z vězení koupil dva hotely v Chomutově, další nemovitosti pořídila jeho manželka. Už dříve nakoupili také rozsáhlé pozemky na severu Čech a několik domů.

Alexandr Novák
Zdroj: ČT24

Novák už si odseděl dva roky ze čtyřletého trestu, který dostal za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. Po polovině trestu byl podmínečně propuštěn.

V případě ROP Severozápad byli spolu s Novákem obviněni také bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, bývalý ústecký krajský předseda ČSSD Arno Fišera, chebský starosta a do vypuknutí kauzy i karlovarský krajský předseda ČSSD Petr Navrátil, ředitel ústecké Krajské zdravotní a bývalý ústecký krajský předseda ODS Petr Fiala i několik dalších politiků spjatých se sociálními či občanskými demokraty v Ústeckém a v menší míře i Karlovarském kraji.