Nemůžeme ospravedlnit nepravdivá čísla, uvedl ke státnímu rozpočtu Kalousek

Interview ČT24: Miroslav Kalousek (zdroj: ČT24)

Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil 1. října ze strany, kterou před patnácti lety spoluzakládal. Svůj krok zdůvodnil odlišnými názory, než jaké prosazuje její současné vedení. V Interview ČT24 zároveň opět ostře kritizoval ekonomickou politiku současné vlády. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) podle něj při sestavování státního rozpočtu na příští rok profesně selhal.

Rozhodnutí odejít z TOP 09 v Kalouskovi uzrálo už před časem, ale přistoupil k němu až po volbách, aby někoho nepoškodil. „Naše názory na některá, pro mě zásadní témata se do té míry rozešly, že mně přišlo fér, aby strana nebyla mými postoji zatěžována. A abych i já nebyl spojován s jejími postoji. To se prostě stává, že se lidé názorově rozejdou,“ okomentoval svůj krok.

„Mám ve straně řadu přátel. I proto jsem čekal na volby, abych nikoho nepoškodil. Všem jsem popřál hodně štěstí, poděkoval jsem jim za spolupráci. Lidé se mohou rozejít a nemusí být nutně nepřátelé,“ pokračoval Kalousek.

Jakožto bývalý ministr financí komentoval také schodek státního rozpočtu na příští rok, navržený původně ve výši 230 miliard korun (a posléze zvýšený na 241 miliard korun). Kalousek ho považuje za neospravedlnitelný. „Máme normální ekonomické časy, máme sice malý růst, ale růst. Nemáme vůbec žádnou nezaměstnanost, není tady žádná krize… A není prostě normální, abychom si v těchto ekonomických časech museli na svůj běžný provoz půjčit čtvrt miliardy. Představte si, kolik bychom si museli půjčit, kdyby byla krize,“ přemítal Kalousek.

„O výši schodku se můžeme přít, můžeme mít různé názory a můžeme leccos ospravedlnit nezbytností koaličních kompromisů. Ale nemůžeme ospravedlnit a omluvit nepravdivá a nereálná čísla ministerstva financí. Poškozuje to všechny občany v České republice,“ uvedl dále v Interview ČT24.

Vláda ale schodek ospravedlňuje rekordně vysokými investičními výdaji. „Investiční výdaje jsou samozřejmě v pořádku, ale pokud si na všechny z nich musíte půjčit, tak to v pořádku není,“ konstatoval Kalousek.

Na Stanjurovo prohlášení, že schodek je v porovnání se sousedními zeměmi zdaleka nejlepší, reagoval Kalousek slovy. „Porovnáte-li to se schodkem v Maďarsku nebo na Slovensku, tak ano, ale tady jde o trendy. A trend je v našem případě děsivý. Vládě budiž chvála za to, že se jí konsolidačním balíčkem podařilo to, že se problém nezhoršuje, protože by se zhoršit mohl, ale nezlepšuje se. Je zakonzervovaný.“

Stanovisko Národní rozpočtové rady je nemilosrdné

Stanjura podle Kalouska při sestavování státního rozpočtu na příští rok profesně selhal. „Můžeme mít různé názory na výši deficitu, ale nemůžeme mít různé názory na to, jestli položky v deficitu mají být reálné, úplné, pravdivé. Protože když nejsou pravdivé, a stanovisko Národní rozpočtové rady je nemilosrdné, tak to skutečně poškozuje každého občana v České republice,“ zdůraznil.

„Rozpočet musí odpovídat pravdě. A jestliže Národní rozpočtová rada říká skutečnost, že v řadě položek rozpočet neodpovídá ani pravdivosti, ani úplnosti, tak jde o selhání toho, kdo ho předkládá. Mrzí mě to, ale je to tak,“ dodal Kalousek.