Špinavé prádlo se má prát doma, kritizoval Schwarzenberg Paroubka

Praha - Návštěva předsedy ČSSD Jiřího Paroubka v Moskvě i po několika dnech vzbuzuje na české diplomatické scéně bouřlivé reakce. Paroubek vyrazil do Ruska, aniž by to konzultoval s českou ambasádou. V Moskvě jednal s ruským premiérem Vladimirem Putinem o radaru, navíc se nechal v jedné moskevské rozhlasové stanici slyšet, že česko-ruské vztahy se za vlády minulého kabinetu výrazně zhoršily. A to se nelíbí jak českému velvyslanci v Rusku Miroslavu Kostelkovi, tak bývalému ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Ten v Otázkách Václava Moravce Paroubka kritizoval s tím, že špinavé prádlo se má prát doma, a ne v zahraničí.

„Je to plné právo opozice nebo vedoucího jakékoli strany útočit na vládu nebo na  ministra zahraničí v parlamentu, doma, v tisku, ale v zahraničním rozhlase říci o vlastní vládě, byť bývalé, že zhoršovala vztahy s Ruskem, to je poněkud neobvyklý postup,“ prohlásil Schwarzenberg. „Spory a špinavé prádlo si má člověk vyřešit doma, a ne je vynášet do cizího salonu,“ dodal také.

Politici by měli o svých cestách včas ministerstvo zahraničí informovat

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

České ministerstvo zahraničí ale až tak razantně Paroubkovu návštěvu v Moskvě neodsuzuje. Hospodářské noviny sice zveřejnily, že Paroubek při cestě do Moskvy nekontaktoval český zastupitelský úřad. Ministerstvo to ale v prohlášení okomentovalo: „Zahraniční cesty politiků nepodléhají schvalování ze strany vlády. Otázka asistence zastupitelských úřadů v případě takových cest je vždy věcí vzájemné dohody.“

Český ministr zahraničí Jan Kohout dnes v Otázkách Václava Moravce ujistil, že o cestě do Ruska s Paroubkem po jeho návratu jednal. „V tomto případě je třeba říci, že včasná informovanost, a na tom jsme se s panem předsedou i domluvili, je optimální cestou, abychom zamezili následným spekulacím nebo různým výkladům,“ uvedl Kohout, který dodal, že toto pravidlo by mělo platit pro představitele všech politických stran.