Speciální útvar se zaměří na trestné činy policejních špiček

V Generální inspekci bezpečnostních sborů vzniká nový útvar, který by se měl zaměřit na vyšetřování trestné činnosti špiček policie nebo celní správy. Podle některých žalobců totiž inspekce v minulosti nebyla schopná složitější případy dotáhnout do konce. Spory v policii včera řešila i sněmovní vyšetřovací komise, která vyslechla olomouckého vrchního státního zástupce Ištvana a exšéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. Masivní vlna odchodů v policii kvůli změnám zatím podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého nehrozí.

Vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů buduje speciální útvar, který se ve větší míře zaměří na vyšetřování možné trestné činnosti v nejvyšších patrech policie, celní správy či vězeňské služby, potvrdil Právu šéf inspekce Michal Murín, odmítl však, že je to pouze reakce na kauzy Vidkun nebo Beretta.

Tuhý: Policii kvůli změnám zatím nehrozí masivní vlna odchodů

Kvůli plánované reorganizaci zatím opustilo policejní sbor šest lidí. V současnosti nic nenasvědčuje tomu, že by měla hrozit masivní vlna odchodů, řekl Tuhý. Se změnou se podle něj ztotožnila i velká část policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

ÚOOZ se sloučí s protikorupční policií. Z obou elitních útvarů v pondělí 1. srpna vznikne nová Národní centrála proti organizovanému zločinu. Podle Tuhého se zatím nenaplnily předpovědi, které v souvislosti s reorganizací hovořily o masivních odchodech policistů do civilu. „Máme stále evidováno šest policistů, kteří odcházejí,“ uvedl Tuhý. Policii podle něj neopustil žádný ze zpracovatelů současných případů. „Na všech kauzách pracují stejní policisté,“ zdůraznil Tuhý.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jedním z policistů, který odešel, je bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta, jenž s reorganizací nesouhlasil. Šlachta byl šéfem útvaru od roku 2008. Po svém nástupu musel řešit personální situaci poznamenanou řadou odchodů zkušených policistů.

Podle Tuhého zatím opakování této situace nehrozí, přestože členové útvaru krátce po oznámení reformy napsali ministrovi vnitra Milanovi Chovancovi (ČSSD) nesouhlasný dopis, v němž reorganizaci kritizovalo 17 vedoucích odborů a expozitur ÚOOZ. Za vedení se postavilo také přes 200 dalších policistů a pracovníků útvaru. „Musím říct, že i stávající příslušníci ÚOOZ se ztotožnili s touto změnou. Svědčí o tom i zájem některých funkcionářů o nabídková a výběrová řízení. Mě ten zájem překvapil,“ řekl Tuhý. Podle Tuhého k tomu pomohla intenzivní komunikace uvnitř policie.

Šlachta patří mezi nejhlasitější kritiky reformy. Podle něj může mít následky i to, že odchází pouze šest lidí, protože jsou mezi nimi policisté, kteří se podíleli například na vyšetřování kauzy kolem olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), nebo odborníci na kyberkriminalitu. „Ty důsledky ukáže až čas. Můžete mít 100 lidí, kteří nestojí za nic, a šest lidí, na kterých to bude stát,“ řekl v noci na dnešek Šlachta novinářům po jednání sněmovní vyšetřovací komise.

Podle Mladé fronty DNES ale odchod ze sboru zvažují další lidé z ÚOOZ - například z analytického oddělení, klíčový programátor či někteří členové ostravské expozitury.

Nový útvar začne fungovat od pondělí

V nové policejní složce bude pracovat 870 policistů. Její vznik vyvolal roztržku uvnitř vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, které hrozilo odchodem z vlády. Vedení policie organizační změnu hájí. Věří tomu, že nový útvar bude z jednoho místa efektivněji bojovat proti zločinu. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého dosavadní členové elitních útvarů změnu od 1. srpna nepoznají. „Budou pokračovat ve stejné práci, jakou dělali doposud,“ řekl Tuhý.

GIBS buduje speciální útvar, který má mířit na špičky policie (zdroj: ČT24)

Podle Tuhého je zajištěno to, že dosavadní kauzy povedou stejné týmy vyšetřovatelů jako dosud. Nový útvar však nebude řešit případ úniků ze spisů, která sice zůstane stejnému týmu policistů, kauzu ale budou řešit pod protidrogovou centrálou.

Hlavní změnou pro policisty bude to, že budou mít nové velení, které však většinou pochází z obou elitních útvarů. Ředitelem NCOZ bude Michal Mazánek, který v minulosti vyšetřoval vraždy a v posledním roce působil jako šéf celorepublikové kriminálky. Jeho doposud známými náměstky jsou Jaroslav Vild a Milan Komárek. Třetí se hledá ve výběrovém řízení.

LN: ve vedení útvaru převažují lidé z protikorupčního útvaru

Podle Lidových novin vedoucí pozice v Národní centrále proti organizovanému zločinu ale získávají lidé, kteří prošli protikorupčním útvarem. Naopak lidé z protimafiánského útvaru, jemuž velel Robert Šlachta, ve výběrových řízeních prohrávají. Například horkým favoritem na náměstka, který bude řídit vyšetřovací odbory, je vedoucí odboru závažné hospodářské trestné činnosti protikorupční policie Zdeněk Novák.

Náměstkem pro ekonomiku se stane dosavadní ředitel ÚOKFK Jaroslav Vild, dalším náměstkem bude jeho předchůdcem ve vedení protikorupčního útvaru Milan Komárek. Sekci závažné hospodářské trestné činnosti bude vést Petr Lysák, který je v současné chvíli Vildovým náměstkem.

Vedení útvaru bude sídlit ve Zbraslavi na okraji Prahy, kde nyní jsou i členové ÚOOZ a v budoucnosti by se tam měl přesunout i zbytek útvaru, který nyní je v centru Prahy. Členové nového útvaru dostanou od 1. srpna přidáno v průměru o 5000 korun. „Já jsem žádal dva roky o každou korunu, a nedostal jsem nic,“ prohlásil Šlachta po nočním jednání sněmovní vyšetřovací komise.