Špatně nasazený respirátor může způsobit syndrom suchého oka, upozorňují lékaři

Lékaři Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se stále častěji setkávají se syndromem takzvaného suchého oka. Roli podle nich hraje například nesprávné nošení roušek nebo respirátorů. Vliv má i čas strávený u počítače, televize nebo mobilů.

Slzný film je fyziologickou ochranou povrchu oka. Pokud nastane porucha, vzniká nemoc zvaná syndrom suchého oka. „Pacienti popisují širokou škálu potíží, například pálení, řezání očí, pocit cizího tělesa, pocity tlaku v očích, mluví i o pocitu unavených očí až mírné bolesti hlavy,“ uvedla primářka očního oddělení Hana Došková.

Podle ní si lidé stěžují i na přítomnost bělavého lepkavého hlenu v očních koutcích nebo mezi řasami a také často popisují, že mají stále lehce zarudlé oči.

Syndrom suchého oka v posledních letech trápí podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské podstatnou část populace, podle některých odborných statistik až třetinu. „Během pandemie se s těmito obtížemi setkáváme častěji. Roli hraje například nesprávné nošení roušek nebo respirátorů. Pokud si ochranné pomůcky nenasadíme tak, aby nám těsně doléhaly horním okrajem k nosu a kůži obličeje pod očima, dojde k tomu, že podstatná část vydechovaného vzduchu směřuje na povrch očí,“ řekla primářka Došková.

Podle ní teplý vydechovaný vzduch výrazně ovlivní rychlejší odpařování vodnaté složky obsažené v slzném filmu. „Tímto dochází k většímu narušení soudržnosti slzného filmu a rychlejšímu vzniku potíží souvisejících se syndromem suchých očí,“ upozornila.

Pomohou umělé slzy a oční cvičení

Roli hraje i častější a delší práce s počítačem. „Pokud dlouhodobě a intenzivně pracujeme na počítači, více se soustředíme na text. Snižujeme frekvenci mrkání, tím rychleji dochází k narušení celistvosti slzného filmu. Navíc současně více zapojujeme zaostřovací mechanismus oka na jednu vzdálenost. I tato okolnost může vést k pocitu únavy a bolesti očí,“ řekla Došková.

Při problémech doporučuje vyšetření očním lékařem, oční kapky na bázi umělých slz a pravidlo 20-20-20, tedy po každých 20 minutách práce na počítači se podívat na 20 sekund do vzdálenosti 20 stop, tedy 6,5 metru.