Soud s Cimickým pokračoval s vyloučením veřejnosti, podle soudce mohly zaznít citlivé informace

UDÁLOSTI: Jan Cimický je obžalovaný z útoku vůči 39 ženám (zdroj: ČT24)

Za zavřenými dveřmi vyslýchal ve čtvrtek soud svědky v případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze znásilnění a vydírání. Soudce vyloučil veřejnost z jednání, protože se domníval, že by ve výpovědích mohly zaznít citlivé informace. Hlavní líčení by mělo pokračovat příští týden ve čtvrtek. Cimický, který obžalobu odmítá, se čtvrtečního jednání nezúčastnil.

Ještě než soudce Petr Novák vyloučil veřejnost z jednání, vyslechl psychiatra Zdeňka Šolle a jeho manželku Barboru Šolleovou, kteří počátkem 90. let pracovali v Psychiatrické nemocnici Bohnice. K Šollemu docházela jedna z Cimického pacientek, před soudem však svědek řekl, že si nepamatuje, že by s ním o Cimickém mluvila. „Buď o tom nemluvila vůbec, a nebo v rámci jiných podobných věcí,“ řekl. Jeho manželka vypověděla, že jednu z hospitalizovaných žen ošetřovala jako zdravotní sestra, podrobnosti ale nevěděla.

Šolle uvedl, že neví o tom, že by v bohnické nemocnici v té době existovalo povědomí o – slovy státní zástupkyně – „sexuální nezdrženlivosti“ obžalovaného psychiatra. „Když byl doktor Cimický z léčebny propuštěn, šly kolem toho řeči. Ale to už jsem tam nepracoval,“ doplnil.

Další výslechy svědků následovaly za zavřenými dveřmi. „Další průběh hlavního líčení bude proveden s vyloučením veřejnosti, a to z důvodu zachování mravnosti a dalších důležitých zájmů svědků,“ vysvětlil své rozhodnutí Novák.

Cimického obhájce Miroslav Kučerka o přestávce řekl, že nebude komentovat průběh jednání, a to jak veřejného, tak neveřejného. „My jsme říkali, že naše obhajoba nebude veřejná, tudíž náš další postup nebudeme komentovat veřejně,“ vysvětlil Kučerka.

Obžaloba tvrdí, že se Jan Cimický dopustil 39 skutků, staly se podle žalobkyně v letech 1979 až 2019. Uvádí, že psychiatr cílil převážně na pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde působil, a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které Cimický otevřel v roce 1996. Mezi poškozenými jsou také studentky, dva skutky se podle obžaloby staly i na jiných místech než v lékařských zařízeních. Žalobkyně pro Cimického požaduje tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Soud se případem začal zabývat na počátku roku, Cimický v úvodu líčení prohlásil, že trestné činy nespáchal, jeho chování bylo vedeno vždy s cílem léčit pacienta. „Pokud to bylo pochopeno některou pacientkou jinak, tak se hluboce omlouvám a chápu to jako profesní selhání. Nemohu se ztotožnit s tím, aby jakékoli mé gesto, slova či činy byly kvalifikovány jako znásilnění nebo jiné trestněprávní jednání,“ prohlásil.

Při dalším jednání vypovídali svědci – Cimického kolegové z Bohnic či lékařky poškozených žen. Soud vyslechl i dva novináře, kteří o chování Cimického mluvili s ženami kvůli chystaným reportážím či článkům.

V lednu vypovídal i bývalý ředitel bohnické nemocnice Zdeněk Bašný, který popsal, jak Cimický reagoval na tvrzení, že osahával během vyšetření pacientky. „Řekl, že nic takového nedělal, že to bylo snižování úzkosti,“ popsal. Cimický podle něj nakonec v Bohnicích skončil po dohodě, když po první stížnosti „v krátkém období přišel další dotaz, který byl věrohodný“.