Sobotka: Z návratu Paroubka ČSSD moc nejásá. Není to dobrý krok

Sobotka: Z návratu Paroubka strana moc nadšená není (zdroj: ČT24)

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek v sobotu oznámil návrat do řad sociální demokracie. Podle Bohuslava Sobotky, který na post šéfa strany rezignoval, z toho ale v ČSSD moc velké nadšení nepanuje. Sobotka ve straně zůstává a nehodlá ji opustit ani v budoucnu. V Otázkách Václava Moravce odmítl, že by někdy zakládal novou konkurenční politickou stranu, jako to udělal právě Paroubek.

Paroubek, který po odchodu z ČSSD založil stranu LEV 21, v sobotu oznámil, že se do řad sociálních demokratů vrací. Přihlášku vyplnil v Cerhenicích na Kolínsku. Organizace by jeho vstup měla schválit 26. června. 

„Nepokládám to za dobrý krok ani za dobrý signál vůči veřejnosti,“ reagoval Sobotka v OVM. Paroubka nechce znovu ve straně ani volební lídr Lubomír Zaorálek. V pořadu Partie FTV Prima řekl, že znovu přijat nebude. Pokud by se totiž chtěl vrátit, musela by s tím souhlasit pražská organizace, kde byl dříve registrovaný. „Pokud je mi známo, ta dává jasně najevo, že o jeho návrat zájem nemá,“ vysvětlil.

Paroubek už návrat zkoušel několikrát

Paroubek už návrat do sociální demokracie oznamoval několikrát. „Zatím se mu ale nepodařilo do ČSSD vstoupit. Jeho problém je, že odešel, ačkoliv nebyl žádný tlak na to, aby odcházel. Založil si navíc konkurenční politický subjekt, který skončil fiaskem, a na ČSSD často také útočil. Jeho návrat je tak logicky komplikovanější,“ dodal Sobotka.

V sociální demokracii není žádné velké nadšení z toho, že by se měl Paroubek vracet… Neměli bychom se vracet do minulosti a už vůbec ne s lidmi, kteří na ČSSD opakovaně útočili a snažili se stavět konkurenční politické subjekty.
Bohuslav Sobotka

Paroubka reakce politiků nezklamaly. „Čekal jsem, že pan Sobotka bude konzistentní stejně tak jako bafuňáři z pražské stranické organizace. Možná, že jsou spokojení se stavem, ve kterém strana teď je,“ uvedl. „Pokud budu prostým členem, tak je nebudu ohrožovat v jejich mocenských ambicích, o které jim jde, nejde o věc, takže v tuto chvíli je mi jedno, co si myslí,“ doplnil.  

Bývalí předsedové by ale podle Sobotky ze strany odcházet neměli. Váží si proto Vladimíra Špidly, „který se snaží v ČSSD dál pomáhat“. Sám chce ve straně také zůstat: „Nebudu po vzoru Miloše Zemana nebo Jiřího Paroubka zakládat nějaké nové konkurenční politické subjekty. Jsem celý život v jedné politické straně a doufám, že v ní i budu moci zůstat.“

Sobotka stál v čele sociálních demokratů sedm let. K odchodu se rozhodl kvůli klesající podpoře strany i sporům uvnitř ČSSD: „Jako předseda jsem vždy vnímal svoji odpovědnost za vše dobré i špatné. Odpovědnost jsem v tuto chvíli přijal. Podle mého názoru včas, aby sociální demokracie ještě mohla udělat klíčové personální změny a vylepšit své šance na podzimní volby.“

O kandidatuře na prezidenta Sobotka neuvažuje

V souvislosti se Sobotkovým odchodem z čela ČSSD se objevily i spekulace, zda by nemohl za stranu příští rok kandidovat na post prezidenta. „O ničem takovém neuvažuji,“ řekl v OVM. Prioritní jsou pro něj podzimní volby, ve kterých povede kandidátku na jižní Moravě. 

Sociální demokraty od čtvrtka vede dosavadní statutární místopředseda a ministr vnitra Milan Chovanec. Ústřední výkonný výbor pak v sobotu schválil Lubomíra Zaorálka jako hlavního lídra volební kampaně.

V sobotu také ČSSD představila svůj program pro podzimní volby. Voličům slibuje průměrný plat 40 000 korun měsíčně a do roku 2022 minimální mzdu 16 tisíc. 98 procentům zaměstnanců pak chce snížit daně. Zaorálek v pořadu Partie FTV Prima řekl, že by to rozpočet přišlo ročně na 20 miliard.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Ztrátu chce ČSSD vyrovnat progresivním zdaněním firem se zisky nad 100 milionů korun, na majetek nad 50 milionů plánuje zavést dědickou a darovací daň na úrovni procent a u majetku nad 100 milionů ve výši 15 procent.

„Banky představují asi plus 11 miliard, daně z příjmů velkých podniků dělají šest miliard a pak je daň z majetku. V podstatě to je vylej, nalej,“ prohlásil Zaorálek. Místopředseda ČSSD Jan Birke v OVM dodal, že daňový program dle výpočtů expertů vychází na mínus tři miliardy: „To je marginální číslo v tom obrovském koši rozpočtu.“

Sociální demokraté by podle Birkeho chtěli banky a velké firmy zdanit kvůli tomu, aby své zisky neodváděly mateřským společnostem v cizině. S tím podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika souhlasí i komunisté. 

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek ale v OVM kritizoval návrh ČSSD na růst minimální mzdy, který je podle něj  mimo realitu. Lidovci chtějí, aby dosahovala maximálně na 40 procent průměrné mzdy v Česku. Ta je aktuálně 27 889 korun: „Máme tučné roky a ekonomice se daří. V případě, že začne mít ekonomika nějaké problémy, tak minimální mzda může být pro podnikatele určitým limitem.“