Sobotka hledá poradce: od ekonomů po vědce

Praha – Sobotkův kabinet chystá nový poradní orgán. Podobný by měl být tomu, který zavedli premiéři z ODS. Jestliže se ale poradní tým občanských demokratů nazvaný NERV zabýval hlavně ekonomickými otázkami, Sobotkův tým specializovaných poradců by se chtěl zaměřit také na vědeckou nebo sociální oblast. „Uvítal bych spolupráci s odborníky ze zdravotnictví, sociální politiky, kultury nebo vědy a výzkumu,“ přiblížil premiér. Konkrétní jména ale zatím neprozradil.

V týmu by se mohl objevit Vladimír Špidla, který je Sobotkovým šéfporadcem, pár kandidátů dnes vyjmenoval také ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). „Za nás by mohl nastoupit kdokoliv z odborníků, jako je například pan Feřtek z EDUinu, možná i pan Mejfat, který dělá poradce na evropské úrovni,“ uvedl Chládek.

S poradním orgánem souhlasí koaliční lidovci. Jejich šéf Pavel Bělobrádek si dokáže představit, že by jedním z jeho členů mohl být ekonom Jan Švejnar. Naopak hnutí ANO je ke vzniku poradního týmu skeptické.

Sobotkův kabinet hledá poradce (zdroj: ČT24)

Poradní týmy měly i předchozí vlády: ty pravicové vytvořily NERV, jehož členem byl i expremiér Jiří Rusnok nebo neúspěšní kandidáti na prezidenta Vladimír Dlouhý i Jan Švejnar. A právě odborníky z NERVu považuje za dobré kandidáty i Sobotka. „Uvítám spolupráci i s řadou lidí, kteří pro NERV pracovali,“ potvrdil premiér.

Zatímco o vládním poradním týmu budou ministři teprve debatovat, své nejbližší spolupracovníky už mají téměř všichni vybrané. Výjimkou je šéf průmyslu a obchodu Jan  Mládek, ten poslední náměstky představí za dva týdny.

A stejně jako se měnili ministři a náměstci, mění se i šéfové příspěvkových organizací. Rusnokova vláda za to sklízela kritiku, ta Sobotkova dnes našla pochopení i u hlavy státu Miloše Zemana. „Když přijdete do nějakého ministerského nebo jiného úřadu, tak se zcela logicky snažíte obklopit lidmi, kterým věříte,“ komentoval personální změny Miloš Zeman, který přímou podporu vzkázal šéfce justice, která chce odvolat ředitele vězeňské služby. Nepřímo se zastal i ministra zemědělství, který odvolal ředitele pozemkového úřadu.