Smog se nevzdává. Ve Středočeském kraji hrozí regulace

Smogová situace stále platí v osmi krajích. V Olomouckém a v regionu Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka navíc dále platí signál regulace, při kterém musí podniky s prašnými provozy omezit výrobu. Na mnoha místech už ale hodnoty polétavého prachu poklesly. Ve Zlínském kraji proto meteorologové ráno zrušili regulaci a na jižní Moravě odvolali i smogovou situaci. Ta byla odpoledne zrušena i na Třinecku.

Hodnoty průměrných denních koncentrací polétavého prachu v ovzduší klesly v celém Moravskoslezském kraji. Na Třinecku byla proto po poledni odvolána smogová situace. Na Ostravsku ale dál platí regulace a vyjma Třinecka se smog stále drží i v ostatních částech kraje. 

Koncentrace prachu mírně poklesly i v Olomouckém kraji. Na všech měřicích stanicích kromě Jeseníku ale zůstávají nadlimitní. V kraji tak nadále trvá smogová situace a od úterního večera i signál regulace.

V Přerově je MHD zdarma

Nejhorší situace je v Přerově, kde začala od úterního rána opět jezdit MHD zdarma. Průměrné denní hodnoty jsou téměř trojnásobně překročeny i v Olomouci, situace je zde ale oproti středě o něco lepší. Lépe by se mělo dýchat lidem v Prostějově, kde již situaci označují meteorologové za vyhovující.

Výraznější zlepšení očekávají meteorologové od pátku. „V kraji ještě moc nefouká, mělo by se to zlepšovat v průběhu čtvrtka, ale nebude to na odhlášení smogové situace. V pátek bude v kraji přecházet studená fronta, hodnoty by se již měly dostat pod limit,“ řekl Eduard Jarcovjak z ostravského pracoviště ČHMÚ.

Zlepšení už se projevilo ve Zlínském kraji, kde díky sníženým koncentracím polétavého prachu meteorologové odvolali regulaci. Smogová situace, která byla vyhlášena v pátek, ale stále platí. Hodinový limit 50 mikrogramů na metr krychlový je nyní více než dvojnásobně překročený na stanicích v Uherském Hradišti, Zlíně a Těšnovicích u Kroměříže.

Ve Středočeském kraji hrozí regulace

Ve Středočeském kraji je nejhorší situace v Kladně, kde je denní průměr koncentrace polétavého prachu 154 mikrogramů. Podle meteorologů navíc stále hrozí brzké vyhlášení regulace.

Ovzduší se naopak zlepšilo na jižní Moravě. Smogovou situaci, která platila od pondělí, meteorologové ve čtvrtek ráno odvolali. Politici v Brně v souvislosti se smogem uvažovali o městské hromadné dopravě zdarma, po úterním jednání s meteorology ji ale vedení města nakonec nezavedlo. 

Znečištění v Brně totiž primárně není z dopravy. Podle Roberta Skeřila z Českého hydrometeorologického ústavu může více než z poloviny za smogovou situaci topení. Další příčinou je přesun znečištění z jiných krajů a zemí a poté je až doprava. Úbytek aut by tak podle něj ovzduší sice zlepšil, ale ne tak výrazně.

Větrejte jen nezbytně nutnou dobu

Lidé citliví na prach by se při smogu neměli přepínat, sportovat a podobně. Zbytečně ven by také neměli chodit senioři, lidé s chronickými dýchacími potížemi nebo děti z mateřských škol. Větrání by lidé měli omezit jen na nezbytně nutnou dobu a více využívat veřejnou dopravu místo automobilů.

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr výskytu škodlivin hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán pokles.