Školy opět čelí výhrůžkám, ministerstvo připravilo metodiku

Školy v Česku stejně jako v předchozích dnech opět čelí výhrůžkám. Policie uvedla, že výhrůžný e-mail obdrželo přes dva a půl tisíce institucí, závažnost hrozby je podle ní ale nadále velmi nízká. Ministerstvo školství (MŠMT) ve spolupráci s ministerstvem vnitra pro tyto případy připravilo pro ředitele metodiku, jak mají postupovat.

Výhrůžné e-maily dostávají české školy od minulého úterý. Jejich autor hrozil, že jsou zaminované, případně jim vyhrožoval výbuchem. S podobným problémem se potýkaly i školy na Slovensku. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pátek řekl, že jednou z vyšetřovacích verzí je i varianta, že útok je součástí hybridního působení z Ruska nebo jiné země.

Podle vyjádření policie česká strana na případu nadále spolupracuje se zahraničními kolegy. „A i odtud k nám plynou informace o tom, že relevance výhrůžek není vysoká. Tomuto i my podřizujeme naše opatření,“ doplnila policie.

Kvůli výhrůžkám vznikla minulý týden pracovní skupina, ve které mají zástupci ministerstev školství, vnitra, policie a zmocněnkyně pro lidská práva řešit aktuální problémy škol i žáků. Podle Rakušana se skupina poprvé sešla ve středu a ve čtvrtek vytvářela manuál, jak se v situaci zachovat.

Práci policie komplikuje „zaplevelení“ veřejného prostoru

Manuál obsahuje doporučení pro případy, že škola obdrží jak výhrůžný telefonát, tak i elektronickou výhrůžnou zprávu. Vedení má o nich vždy informovat policii a domluvit se s ní na dalším postupu. Evakuaci má zahájit v případě potřeby podle svých interně stanovených postupů. Součástí metodiky jsou i doporučení, jak mají školy komunikovat o události s rodiči a veřejností. Učitelé v ní poté najdou rady, jak v těchto situacích podpořit psychickou pohodu dětí a jak zajistit, aby se děti cítily bezpečně.

Na objasnění případu se podílí mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK). Minulý týden policie ale uvedla, že jim práci komplikuje „sdílení nepodložených printscreenů z telegramových skupin českou veřejností“.

„Právě toto ‚zaplevelení‘ veřejného prostoru je standardní strategií útočníků, kterou sledujeme po celém světě. Prosíme, nešiřte do svých skupin podobné výhrůžky,“ apelovala později policie na síti X.