Senátní medaili dostal hudebník Petr Janda, lyžařka Strachová i řada lékařů

Hudebník Petr Janda, lyžařka Šárka Strachová, handicapovaný cyklista Jiří Ježek a bývalý krasobruslař, politik a diplomat Otto Jelinek patří mezi 15 osobností, které letos obdržely stříbrnou pamětní medaili Senátu. Při příležitosti Dne české státnosti jim je udělil předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD).

Ocenění získaly také Jana Balcárková, která zachránila člověka po dopravní nehodě z hořícího vozidla, a někdejší atletka Ludmila Formanová. Držitelem stříbrné medaile je taky umělecký sklář René Roubíček.

Z řad vědců dostali medaili odbornice na rozbor potravin a přírodních produktů Jana Hajšlová, statistik a ekonom Richard Hindls a sociolog Akihiro Ishikawa. Vyznamenání získalo i pět lékařů – radiolog Jaromír Kolář, onkolog Luboš Petruželka, ortoped Vratislav Rybka, chirurg Miroslav Ryska a hematolog a onkolog Jan Starý. 

Milan Štěch zdůraznil, že senátní medaile nejsou ani nemají být konkurencí státních vyznamenání, které uděluje prezident republiky. Horní komora je chápe jako vyjádření vděku lidem, kteří něčeho pozitivního dosáhli a kteří mohou být příkladem jiným. „Pro naše rozhodování není sláva vůbec určující,“ podotkl předseda Senátu. Horní komora chce ukázat, že si váží lidí, o nichž se sice příliš nepíše, ale jejichž práce má pro společnost nesporný význam.

Záznam slavnostního předávání pamětních medailí (zdroj: ČT24)

Ceremoniál v hlavním sále Valdštejnského paláce zahájila hymna a ukončil svatováclavský chorál. Zazněly i Dvořákovy a Smetanovy skladby v podání Doležalova kvarteta. Slavnosti se z oceněných nezúčastnil jen Jelinek, který se omluvil z pracovních důvodů.

Počet laureátů byl letos o dva nižší než v minulých dvou letech. Loni medaile dostali například herec Jiří Bartoška, ústavní expert Václav Pavlíček, diabetolog Jaroslav Rybka, ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková nebo fyzik a zakladatel elektronové mikroskopie v někdejším Československu Armin Delong.