Senát ocenil 17 osobností pamětní medailí

Senát ocenil 17 osobností stříbrnou pamětní medailí – patří mezi ně například herec Jiří Bartoška, ústavní expert Václav Pavlíček, diabetolog Jaroslav Rybka nebo ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková. Při příležitosti svatováclavského svátku – Dne české státnosti – v pátek medaile předal předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Mezi laureáty převažovali vědci.

Oceněni byli fyzik a zakladatel elektronové mikroskopie v někdejším Československu Armin Delong, bývalý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Zdeněk Havlas, vedoucí oddělení virové a buněčné genetiky při Ústavu molekulární genetiky Jiří Hejnar a odborník v oblasti analytické chemie Pavel Jandera.

Z lékařů byli spolu s Rybkou vyznamenáni neurofyziolog Josef Syka a expert v oblasti klinické biochemie Josef Hyánek, který se věnuje dědičným poruchám metabolismu. Medaili obdržela rovněž historička Milena Lenderová, chemička Jana Roithová, odborník na strojně-technologická zařízení pekáren Josef Skalický nebo jedna z vůdčích osobností české makromolekulární chemie Karel Ulbrich.

Oceněni byli také expert v oblasti družicových navigačních systémů a jeden ze zakladatelů družicové navigace v Československu František Vejražka a dlouholetý prezident Diecézní charity Hradec Králové Josef Suchár. Jediným, kdo medaili nemohl převzít osobně, byl sociolog Vladimír Rys, zastoupil ho jeho synovec.