Šéf zrušené buňky ODS: Je to spiknutí neúspěšných a likvidace oponentů

Praha - Vedení zrušeného sdružení ODS v Praze 4 považuje rozhodnutí výkonné rady za porušení demokratických principů a vnitrostranických pravidel. Dosavadní předseda sdružení Pavel Caldr mluví dokonce „o spiknutí neúspěšných ve straně“ a považuje to za možnou odplatu kvůli kritice na adresu premiéra Petra Nečase. Výkonná rada ve čtvrtek kromě Prahy 4 zrušila také sdružení v Praze 12 a Praze-západ – vadil jí údajně netransparentní nábor členů i kontroverzní osobnosti.

Vedení ODS tak chce podle slov Bohuslava Svobody do budoucna zamezit tomu, aby na vyšší funkce byli nominováni lidé s podivnou minulostí. V souvislosti s Prahou 4 je často zmiňován například podnikatel Ondřej Palounek. „Ten problém, který máme, je, že máme ve svých řadách lidi, kteří díky své činnosti, díky tomu, co dělali a dělají, nemají důvěru voličů,“ uvedl Svoboda.

Předseda zrušené buňky na Praze 4 Caldr ale za včerejším krokem vidí boj s názorovými oponenty a porušení stranických principů. „Dlouhodobě kritizujeme politiku ODS, její zvyšování daní, neplnění volebních slibů a porušování programových zásad. V ODS byla vždy demokratická diskuze. Zrušení našeho sdružení proto považujeme za likvidaci vnitrostranických oponentů. Je to pošlapávání vnitrostranické demokracie,“ uvedl Caldr.

Už před jednáním výkonné rady se spekulovalo o tom, že oblastnímu sdružení Praha-západ kvůli tzv. černým duším hrozí zrušení, což se nakonec potvrdilo. Zabránit náboru černých duší má změna stanov. V návrhu je třeba podmínka, že se do strany mohou přihlásit lidé jen v místě, kde mají trvalé bydliště. Část členů ODS v Praze 4 si zase stěžovala na podivné okolnosti, které prý provázely nedávnou volbu předsedy místního sdružení v Nuslích.

Argumenty vedení strany jsou podle Caldra nedostatečné. „Za poslední rok jsme přijali 17 nových členů ODS. Toto je přirozený stav, nikoliv účelový nárůst. Pokud je argumentem problematické sdružení v Nuslích, pak nerozumíme, proč se ruší celá oblast, nikoliv jen místní sdružení Nusle,“ zmínil.

Bohuslav Svoboda, pražský primátor:

„V politické straně mohou fungovat jenom lidé, kteří se k politice veřejně přihlásí, kteří se zodpovídají svým voličům a kteří pracují tak, aby naplnili to, proč byli zvoleni.“

Pavel Caldr, předseda zrušeného sdružení ODS v Praze 4:

„Považujeme za absurdní zrušení Prahy 4 a jiných, které prosazoval na výkonné radě třeba Filip Dvořák. Je to člověk, který prohrál ODS volby na Praze 1 a kde kvůli černým duším byla zrušena místní oblast. Tento člověk těžko může kázat o morálce a očistě Prahy.“

Brífink zrušeného sdružení ODS na Praze 4 (zdroj: ČT24)