Šéf pražské policie odmítl zpochybňování kauzy Čapího hnízda

Události ČT: Čapí hnízdo nevyšetřujeme na žádnou objednávku, ohradil se policejní šéf (zdroj: ČT24)

Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se ohradil proti tvrzením, že práce na kauze Čapího hnízda je politickou objednávkou. Ve stanovisku zveřejněném na policejním webu odmítl spekulace, že žádost o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání byla načasována tak, aby ovlivnila podzimní volby do sněmovny.

„Jsem nepříjemně překvapen snahou některých jednotlivců, kteří se snaží celé prověřování této kauzy zpochybnit a zpolitizovat. Policisté krajského ředitelství, v jehož čele stojím, byli a jsou apolitičtí a řídí se výhradně zákony této země,“ napsal Trojánek.

Krajský policejní ředitel uvedl, že k vydání stanoviska ho přiměla „zejména snaha některých osob prostřednictvím médií zdiskreditovat a znevěrohodnit osobu vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo“. Za vyšetřovatele Pavla Nevtípila z odboru hospodářské kriminality, kterého ve vyjádření nejmenoval, se postavil. „Osobně si ho za jeho profesionalitu a vysoké pracovní nasazení nesmírně vážím a má mou plnou důvěru,“ zdůraznil.

Vondráček (ANO): O vydání Babiše mám stále větší pochybnosti. Ať rozhoduje justice, reaguje Pospíšil (zdroj: ČT24)

Nevtípila kritizoval předseda hnutí ANO Babiš v oficiálním prohlášení k policejní žádosti o své vydání ke stíhání. „Dostal to na starost ten ,správný‘ policajt, pan Nevtípil, který figuroval v kauze ukradené firmy Neograph kmotry podnikateli Sittovi,“ napsal s tím, že ho policejní vyšetřování nepřekvapilo a že ho považuje za politický boj. Faltýnek uvedl, že své trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo považuje za šikanu ze strany policie. 

Události, komentáře: analýza kauzy Čapí hnízdo a jejího vlivu na další působení Andreje Babiše v politice (zdroj: ČT24)

Trojánek připomněl, že kauzu dozoruje městské státní zastupitelství a že nedávno skončila dohledová prověrka, kterou provedlo Vrchní státní zastupitelství v Praze. „Dozorový státní zástupce byl srozuměn i s posunem v prověřování a informován o předání žádosti o udělení souhlasu s trestním stíháním poslanců Poslanecké sněmovně,“ podotkl.

Proti tvrzením, že detektivové neinformovali o zaslání žádosti sněmovně státního zástupce, se pražská policie bránila už v pátek. Policejní mluvčí Andrea Zoulová to popřela. Z jejího vyjádření vyplynulo i to, že v kauze Čapího hnízda policie zvažuje obvinění nejen dvojice poslanců, ale i dalších lidí. Média v této souvislosti zmiňují mimo jiné Babišovu novomanželku Moniku či jejího bratra. 

Dolejš: Nevím, kdo z čeho dedukuje, že to je politická objednávka

Obecně vnímám, že my jsme s vydáním nikdy neměli problém. Naopak jsme vždycky propagovali, že by se nemělo využívat poslanecké imunity, případně jenom v těch nejzazších případech.
Radek Vondráček
místopředseda Poslanecké sněmovny (ANO)

Se spekulacemi, že by žádost o vydání obou poslanců ANO byla tahem v rámci předvolebního boje, nesouhlasí místopředseda KSČM Jiřího Dolejš. „Upřímně řečeno, nevím, kdo z čeho dedukuje, že to je politická objednávka. Říci, že je před volbami… Vždyť každý rok máme nějaké volby, někdy i dvoje. To by policie nesměla pracovat vůbec. Pokud se dopracovala k poznání, že to je třeba posunout do procesního stádia, tedy zahájit stíhání, tak si myslím, že to má určitou logiku“ uvedl Dolejš.

„Jde o trestní řízení, které kdyby zůstalo neotevřené díky tomu, že by sněmovna poslance nevydala, tak by to vzbudilo více pochybností, než kdyby orgány mohly konat. Myslím si, že ta kauza je závažná, je ale samozřejmě třeba slyšet i názor těch, kterých se obvinění týká,“ dodal.

Tento výbor se žádostí o vydání obou poslanců bude poprvé zabývat v pátek 18. srpna, každopádně Babiše a Faltýnka si pozve až na další jednání, a pokud by potřeboval doplnit další informace, uskutečnila by se ještě jedna schůze. Prohlásil to místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09).

Nejen v této, ale v jakékoliv jiné kauze týkající se vydání poslanců opakuji stále to samé. O vině rozhoduje nezávislý soud. Poslanecká sněmovna, její Mandátový a imunitní výbor a já jako jeho předsedkyně pouze posuzujeme, zda tato věc má všechny náležitosti, zda nemá politické pozadí a pokud tomu tak není, tak nechť jedná spravedlnost.
Miroslava Němcová
předsedkyně Mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny PČR

Podle předsedkyně výboru Miroslavy Němcové (ODS) mají jeho jednotliví členové už nyní možnost seznámit se se žádostí policie. „Mohou průběžně chodit na Mandátový a imunitní výbor, kde je spis uložen v sejfu a každý si jej proti podpisu může na místě vyžádat a prostudovat,“ konstatovala Němcová.

Do začátku pátečního zasedání výboru chce mít jasno o zpravodajích celé kauzy. „Obvykle v těchto složitějších případech stanovujeme dva zpravodaje, každého vždy z jiné politické strany, aby byla zaručena jejich nezávislost,“ poznamenala Němcová.

Miroslava Němcová k blížícímu se jednání Mandátového a imunitního výboru (zdroj: ČT24)