Samek po týdnu v čele odborářů rezignoval

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek, který od minulého týdne centrálu spolu s místopředsedkyní Radkou Sokolovou řídil, rezignoval na svou funkci. Zdůvodnil to mimo jiné svým zdravím a věkem. Samek a Sokolová převzali vedení před týdnem poté, co předák Josef Středula přestal být kvůli pochybnostem kolem svého členství po neplacení příspěvků šéfem ČMKOS. Odbory měli spolu vést do mimořádného odborářského sněmu, který má 25. března rozhodovat o novém vedení.

Své rozhodnutí sedmdesátiletý Samek oznámil vedení jednotlivých svazů v pondělí. Ve vyjádření, které předsedkyním a předsedům zaslal, uvádí, že místopředsedkyni Sokolové předal svou rezignaci na místopředsednickou funkci. Odstupuje k pondělku, je ale připraven se dále plně podílet na přípravě mimořádného sněmu ČMKOS.

„Začínám toužit po tom, mít více klidu a více prostoru, abych se věnoval i (svému) zdravotnímu stavu, který za ty dlouhé roky taky samozřejmě utrpěl. Rozhodně se nebudu ucházet o žádnou volenou funkci,“ řekl Samek.

„Považuji za mimořádně důležité, aby nadcházející mimořádný sněm ČMKOS zvolil jejího předsedu se silným mandátem k prosazování odborových požadavků ČMKOS,“ uvedl Samek ve své zprávě vedení svazů. Mezi hlavnímu tématy zmínil novely zákoníku práce či zákona o zaměstnanosti nebo důchodovou reformu.

Ve zprávě píše, že svým odstoupením chce umožnit volbu silného vedení. „Svým krokem bych chtěl k tomuto výsledku jednání sněmu ČMKOS přispět a umožnit, aby v případě, kdy shledáte potřebným uskutečnit na tomto sněmu i volbu místopředsedy ČMKOS, jste měli možnost tak i učinit,“ napsal odstupující místopředseda. Dodal, že chce pokračovat ve spolupráci s odbory, ale v nevolené pozici.

Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo o rezignaci místopředsedy ČMKOS Víta Samka (zdroj: ČT24)

Ďurčo: Je to velké překvapení

„Je mi to velmi líto, protože Víta Samka dlouhodobě považujeme za velkého odborníka, ale je potřeba jeho rozhodnutí respektovat,“ sdělil ČT24 předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo, podle něhož je Samkův krok „velké překvapení“. Sokolová podle něj sice zůstala v pozici sama, má kolem sebe ale tým, takže se „žádné velké ohrožení nekoná“. 

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členy. Odboráři a odborářky právníka Samka za prvního místopředsedu zvolili poprvé na svém sjezdu na jaře 2014. Místopředsednickou funkci pak obhájil v roce 2018 i 2022.