Rodiče mají nárok být neustále po boku svých hospitalizovaných dětí, rozhodlo ministerstvo

Události: Rodiče mohou být nepřetržitě v nemocnici spolu s dítětem (zdroj: ČT24)

Nový metodický pokyn ministerstva zdravotnictví zaručuje rodičům a dalším zákonným zástupcům být s dítětem nepřetržitě v nemocnici. Reaguje tak na případy, kdy některá zdravotnická zařízení přítomnost u nemocných dětí rodičům odpírala. Nařízení se stává součástí již platného zákona a platí i pro jednotky intenzivní péče (JIP).

Nový pokyn vznikl v reakci na podnět Kanceláře veřejného ochránce práv. Oslovila ji matka, která v době epidemie covidu-19 nemohla několik dní vidět svou tříměsíční hospitalizovanou dceru.

„Poskytování zdravotních služeb může být pro dítě náročnou životní zkušeností, jelikož se podrobuje zdravotním výkonům, které někdy doprovází strach nebo bolest. Pokud je však v přítomnosti rodiče, má to velice pozitivní dopad nejen na jeho psychiku, ale i psychiku samotných rodičů,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Rychlejší zotavování

Podle odborníků vede například u předčasně narozených dětí přítomnost rodiče k jejich lepšímu vývoji, u dětí po operaci k lepší rekonvalescenci. „Tam, kde je to možné, je žádoucí zákonnému zástupci nebo osobě blízké nabídnout zapojení do ošetřování dítěte,“ píše se v materiálu. Zároveň má ale dítě právo přítomnost rodičů odmítnout.

Třeba synovi Zdeňka Kosoura byl rok, když měla rodina dopravní nehodu. Chlapec skončil s poraněním hlavy v nemocnici. Rodiče s ním nesměli letět vrtulníkem, a tak za ním přijeli autem. „Nechtěli úplně, abychom šli dovnitř, nicméně pak povolili. Byl přivázaný k posteli a jak měl ten obvaz na hlavě a asi se cukal, tak mu spadl do očí,“ vzpomíná Kosour.

Když chlapec poznal, že má v místnosti rodiče, rychle se uklidnil. Poranění nebylo život ohrožují, v nemocnici ale musel být na pozorování. Rodiče u něj ovšem zůstat nesměli. „Sestra nám řekla, že přítomnost sice je možná, že na to máme právo, ale že se to netýká jipky,“ podotkl Kosour.

Rodiče se ubytovali v nedalekém hotelu, v průběhu noci ale zjistili, že ze zákona mohou být se synem, tak se vrátili. Lékaři je nakonec k dítěti pustili. „V ten moment si člověk uvědomil, ne že by to byla nějaká euforie, že vyhrál. Ale kolik ztratil hodin, kdy mohl být s tím dítětem a dítě s ním,“ posteskl si Kosour.

Podobný přístup by se už díky novému pokynu v nemocnicích dít neměl. Děti mají při hospitalizaci nárok na nepřetržitou přítomnost klidně i obou rodičů. „Tento pokyn je pro přímo řízené organizace ministerstva zdravotnictví závazný, pro ostatní je to samozřejmě pouze doporučení, ale ten zákon, ze kterého tento pokyn vychází, je závazný pro všechny,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Podle místopředsedkyně sněmovny Olgy Richterové (Piráti) se tak vyjasní řada situací. „Jsou tam například velmi podrobně popsané věci, které v realitě budí konflikty, aby bylo co nejsnazší je vyřešit,“ prohlásila poslankyně.

Výjimky pro infekční a intoxikované osoby

Nemocnicím ale nevzniká povinnost zajistit rodiči například postel. Pouze místo, kde bude moci u potomka být. I to ale podle odborníků stačí. „Čím dříve se rodič naučí o nemocné dítě pečovat, tím dříve si ho může vzít domů. Dítě je v daleko menším psychickém stresu a presu a daleko rychleji se uzdraví,“ míní vedoucí poradenského centra a projektu na ochranu práv dětí z Českého helsinského výboru Ágnes Němečková.

Metodika počítá i s případy, kdy rodič přítomen být nemůže, třeba když je intoxikovaný nebo infekční. Omezení ale platí jen na dobu, kdy vykazuje tyto znaky.

Rodiče mohou být přítomní i při resuscitaci dítěte. Pokud není úspěšná, tak se podle odborníků díky tomu lépe vyrovnávají se ztrátou. K dispozici by jim ale poté měla být krizová intervence. Přípustná je přítomnost rodičů i v psychiatrické péči, důležité je ale přání pacienta a práva ostatních hospitalizovaných dětí na soukromí. Záleží také na léčebném plánu. Žádoucí je umožnění přítomnosti rodiče i při transportu, výjimkou je kvůli omezené kapacitě vrtulník.