Roční kupon je žlutý s kolečky, stojí 1500 korun. Dálniční známky se ale zatím moc neprodávají

Už měsíc, tedy od 1. prosince jsou v prodeji dálniční známky pro rok 2018. Řidiči podle prodejců ale opět jejich koupi nechávají na poslední chvíli. Se starou dálniční známkou mohou jezdit ještě do konce ledna. Kupóny jsou stejně drahé jako loni, roční stojí 1500 korun. Liší se ale barvou a mají nové prvky proti zfalšování. Nově přibylo také pět dálničních úseků, kde řidiči známku potřebovat nebudou.

Do konce ledna ještě platí dálniční známky na rok 2017, od prvního února už ale řidiči musí mít pro jízdu po dálnicích (kromě několika výjimek – viz níže) známku novou. Nejčastěji je motoristé kupují na poštách, v některých supermarketech a u čerpacích stanic.

Ministerstvo dopravy před nákupem na poslední chvíli varuje, někde by totiž mohlo být ke konci ledna vyprodáno. „O nové kupony zatím moc zájem není. S postupujícím časem to určitě poroste,“ řekl provozní čerpací stanice EuroOil Miloš Fiala.

Zatímco cenově vyjdou stejně jako loni, barevně se známky letos liší. Žlutá nahradila na ročním kuponu zelenou, desetidenní zase bude modrý. Nové dálniční kupóny jsou také kvůli zvýšené ochraně proti padělání opatřeny bezpečnostními prvky.

Roční kupon pro rok 2018 má platnost od 1. prosince 2017 do 31. ledna 2019 a jeho cena je 1500 korun. Cena měsíčního kuponu činí 440 a cena desetidenního kuponu je 310 korun.

Dálniční známky 2018
Zdroj: ČT24

Pět dálničních úseků je nově bez poplatku

Devatenáct kilometrů dálnic na pěti místech Česka je nově pro řidiče zdarma. Ministerstvo dopravy je od začátku roku vyjmulo z mapy zpoplatněných úseků. Známka už nebude potřeba na dálnicích v okolí Sokolova, Veselí nad Lužnicí, Otrokovic, Pohořelic nebo Olomouce.

Například v Pohořelicích usilovali o bezplatný tříkilometrový objezd města jedenáct let. „Ti starší lidé třeba nejezdí tak často někam až na Brno, takže když jede třeba do Židlochovic, už může jet po dálnici, po tom kousku a nemusí platit známku,“ řekl obyvatel Pohořelic Jaroslav Podrázký. Ani on už si zřejmě dálniční známku pořizovat nebude.

Podle vedení města projíždělo centrem kvůli zpoplatněné dálnici v minulých letech až tisíc aut denně. Hlavně z Mikulova, teď ale mohou zadarmo na starou silnici do Brna sjet až za Pohořelicemi.

  • V Česku byly zavedeny od roku 1995. Zpočátku existovaly pouze roční kupony, a to ve třech verzích podle váhy vozu (do 3,5 tuny, 3,5–12 tun, nad 12 tun).
  • V roce 2000 byly zavedeny známky také měsíční a desetidenní. Následující rok přibyla jednodenní známka pro vozy nad 12 tun. Později se objevily známky dvouměsíční, patnáctidenní a týdenní, experiment ale vydržel jen dva roky.
  • Od roku 2007 platí nákladní vozy nad 12 tun mýtné podle počtu ujetých kilometrů, a to prostřednictvím palubních jednotek komunikujících s mýtnými branami. Systém firmy Kapsch funguje na mikrovlnném principu. O tři roky později začaly platit mýtné i vozy nad 3,5 tuny.
  • Povinnost mít známku neplatí na vybraných úsecích dálnic – nejčastěji tam, kde zároveň slouží jako obchvat města. Známka není potřeba například ani na vybraných krátkých úsecích, které nenavazují na zbytek dálniční sítě.