Riziko požárů komínů zvyšuje pálení vánočních stromků i zanedbání kontrol

Se silnými mrazy hrozí větší riziko požárů komínů (zdroj: ČT24)

Častější topení při silných mrazech s sebou nese větší riziko požárů komínů. Podle hasičů ale lidé kromě nevhodného paliva zapomínají i na pravidelné kontroly od kominíků. Díky nim přitom mohou podobným událostem předcházet.

V Královéhradeckém kraji hasiči řešili dva požáry komínů za jeden večer. A další jen pár dní předtím. „Nejdřív zasahovali hasiči v Hradci Králové v Komenského ulici, kde byl ohlášen stoupající dým z komína. Další takový požár jsme měli v Horní Brusnici,“ popsala jejich mluvčí Martina Götzová.

V roce 2022 hasiči v Česku evidovali přes dvanáct set požárů komínu. Jedenáct stovek jich způsobily usazené saze. Podle zákona je přitom kontrola spalinových cest povinná alespoň jednou ročně – právě proto, aby se podobným událostem předcházelo. „Drtivá většina příčiny těchto událostí je samozřejmě nedbalost uživatelů,“ upozornila Götzová.

Zanesení komína sazemi a dehtem způsobují i sami majitelé špatným způsobem topení nebo palivem, které používají. Nyní často sáhnou například po vánočních stromcích. „Je to špatně, protože to dřevo je za prvé smolnaté, za druhé má v sobě ještě dost vlhkosti,“ vysvětlil kominík a revizní technik spalinových cest Vojtěch Mlynář.

Pokud zahoření sazí způsobí požár nemovitosti, pojišťovny při plnění pojistných událostí zohledňují právě prevenci ve formě pravidelných kontrol kominíků. „Přistupujeme ke krácení do té míry, do jaké měl nevyčištěný komín vliv na škodu jako takovou,“ řekl mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

Průměrná škoda způsobená komínovým požárem se pohybuje řádově mezi sta tisíci až miliony korun.