Řidiči zahlcují policejní e-podatelnu záběry z autokamer, většina záznamů je navíc nepoužitelná

Události v regionech: Řidiči zahlcují policejní e-podatelnu (zdroj: ČT24)

Čeští řidiči přetěžují elektronickou podatelnu policie záběry z autokamer. Uvádějí to dopravní policisté s tím, že řada záběrů je k dokazování trestných činů nepoužitelná. Scházejí třeba i základní údaje, včetně místa, kde kamera daný moment natočila. A zároveň upozorňují, že správně by lidé měli okamžitě volat linku 158, aby na místo mohla vyrazit policejní hlídka.

Většina záznamů, které obdrží policejní e-podatelna, využití nemá, chybí jim totiž základní údaje. „Klasický případ: vidíme motorkáře, přejíždí plnou čáru, ale nejsme schopni identifikovat registrační značku, nevíme čas a ani nevíme místo toho spáchání,“ popsal Michal Hodboď z ředitelství služby dopravní policie.

Policisté pak musí žádat svědky o doplňující informace a vzniká tak administrativa navíc. Záznamy také často dostanou i s několikahodinovým zpožděním.

„Je vždycky lepší zavolat rovnou na linku 158, my se vyptáme na důležité informace a ihned vám vyšleme na pomoc hlídku, která může řešit věc okamžitě. Záznamy z palubních kamer si případně vyžádáme následně k důkaznímu řízení,“ vysvětlil náměstek ředitele národního operačního centra Policie ČR Petr Homola.

Kamera i pohlídá auto

Autokamery si do svých vozů instaluje čím dál více lidí. Pro řidiče mají totiž více využití, například hlídají i zaparkované auto.

Pomoct mohou i při řešení následků nehod s pojišťovnami. Ročně pojišťovny využívají tyto záznamy při šetření stovek případů. Za instalaci kamer ale klienti slevu na pojistném v Česku zatím nedostanou.