Registr přestupků - jedno z opatření proti nepřizpůsobivým

Praha - O nových opatřeních, která by ve městech a obcích pomohla řešit problémy s nepřizpůsobivými obyvateli, jednala dnes v Praze vicepremiérka Karolína Peake (VV) se starosty, poslanci, akademiky i zástupci ministerstev. Debatovali třeba o trestnosti opakovaných přestupků či pravidlech bydlení, ale i o výkupu kovů ve sběrnách. Jedním z nástrojů proti běžné kriminalitě bude registr, který by měl zabránit tomu, že pachatelé se přesunou do jiného kraje, ve kterém se o jejich předchozí činnosti neví.

„Z diskuse vyplynulo, že tady není prostor pro mezistranické politické boje,“ uvedla Peake. Podle ní je možné problémy řešit jen díky „vytvoření fronty“ státu, krajů, obcí, policie i dalších složek a jejich součinnosti v prevenci i represích.

Podle předsedy Sdružení pro rozvoj Šluknovska Josefa Zosera dnešní jednání nebylo jen o oblasti na severu Čech, ale o vyloučených lokalitách vůbec. „Nikdo neví, kdy mohou nepokoje, které se zaplať pánbůh na Šluknovsku uklidnily, vypuknout v jiném regionu,“ uvedl Zoser. Dodal, že se od ledna zpřísňuje výplata dávek, což by mohlo u některých lidí vyvolat nespokojenost a dostat je do ulic.

Brífink k řešení situace sociálně nepřizpůsobivých (zdroj: ČT24)

I přestupky budou v registru

„Pracovní schůzka je vládně-poslaneckou iniciativou za účasti starostů Šluknovského výběžku. Diskutovali jsme nad návrhy, které chystají jednotlivá ministerstva či poslanci za přispění starostů ze Šluknovska, bez jejichž praktické zkušenosti bychom nemohli dospět k žádným účinným výsledkům. Je třeba hledat řešení, která pomůžou starostům a občanům dotčených obcí a zároveň nebudou šikanovat většinové obyvatelstvo,“ uvedla vicepremiérka.

Jedním z nástrojů proti běžné kriminalitě bude registr, který by měl zabránit tomu, že pachatelé se přesunou do jiného kraje, ve kterém se o jejich předchozí činnosti neví. „Řetězení drobných krádeží ve výsledku musí vést k tomu, že řekneme, že toto zkrátka není možné,“ dodal poslanec Marek Benda.

Sever Čech bouří od prázdnin

Pozornost politiků, samospráv i úřadů na řešení potíží v ghettech strhly letošní události na Šluknovsku, kde se po několika incidentech vyhrotila napjatá situace hlavně mezi starousedlíky a Romy. Do ulic tamních měst kvůli nepokojům vyrazily policejní posily. Konaly se demonstrace a protestní pochody. Atmosféry se podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu navíc snažili využít pravicoví extremisté.

Starostové pak přišli s takzvaným šluknovským desaterem, tedy s desítkou návrhů a požadavků. Žádali mimo jiné posílení policejních hlídek, zpřísnění výkupu barevných kovů, zavedení registru přestupků či stanovení počtu osob na určitou bytovou plochu.