Ředitelka organizace proti rakovině prsu: Musíme zlomit všechna tabu

Praha - V pražských Dejvicích se bude celý víkend diskutovat o rakovině prsu. Hotel Diplomat hostí výroční konferenci koalice Europa Donna, která sdružuje pacientské organizace 46 převážně evropských zemí. Jejich úkolem je šířit informace o rizicích této nemoci a zajistit přístup k mamografickému screeningu a léčbě pro ženy ze všech zemí Evropy.

Sdružení Europa Donna se snaží zvýšit povědomí o rakovině prsu, mamografickém screeningu a možnostech léčby. Podle výkonné ředitelky organizace Susan Knoxové, která sama prodělala rakovinu prsu dvakrát, se v posledních deseti letech informovanost evropských žen o této nemoci velmi zlepšila. V mnoha zemích jsou screeningové služby na velmi dobré úrovni, ženy mají přístup k internetu, takže si i samy hledají informace. „Já sama jsem měla rakovinu jednou před dvaceti a jednou před dvěma lety a mohu vám říci z vlastní zkušenosti, že ženy jsou dnes v tomto ohledu daleko vzdělanější,“ potvrzuje Knoxová.

Stále jsou ale země, pro které to neplatí. „A je právě účel naší organizace toto změnit,“ dodává. Sdružení Europa Donna pracuje nejen na tom, aby byly ženy dostatečně informovány o rizicích a léčbě této choroby, ale také aby měly přístup k mamografickému screeningu a péči na specializovaných jednotkách.

Rozhovor se Susan Knoxovou (zdroj: ČT24)

Podle Knoxové stále ještě existují i v Evropě země, kde si ženy nebezpečí této nemoci neuvědomují, stydí se nebo o něm raději nechtějí nic slyšet. „Je před námi ještě spousta práce v některých zemích, kde lidé nemají přístup k informacím a kde existují tabu, která se musí překonat, aby ženy mohly otevřeně mluvit o těchto problémech a získaly přístup k léčbě,“ konstatuje Knoxová.

Kromě vzdělávání se sdružení také snaží působit na Evropský parlament, který v posledních letech přijal dvě rezoluce a deklaraci, která stanovuje kvalitu péče o pacientky s rakovinou, a skrze jednotlivé organizace a jejich členky také na národní parlamenty. Konference sdružení Europa Donna se poprvé koná v zemi bývalého východního bloku.