Rath zná rozsudek. Českou společnost to změní jen sotva

Bývalý ministr a hejtman David Rath si vyslechl rozsudek ve své korupční kauze. Zatím je verdikt 8,5 roku vězení nepravomocný, přesto nelze přehlédnout jeho psychologický význam. Lidé, kteří politiku dlouhodobě sledují, však míní, že vliv jakéhokoli rozsudku nad Davidem Rathem nelze přeceňovat.

David Rath má za sebou pestrou lékařskou i politickou kariéru a nyní i vleklý soud. Před zákonem zůstává čistý přinejmenším do okamžiku, kdy rozhodne odvolací soud, přesto již je na stole první rozsudek. Právník a bývalý poslanec Zdeněk Jičínský je přesvědčen, že Rathův případ je výjimečný, ačkoli vliv na smýšlení společnosti mít nebude. „Proces byl zvláštní v tom, že to byl první případ významného politika, který se stal předmětem vyšetřování a trestního stíhání pro korupci,“ nastínil Jičínský v Událostech, komentářích. Může podle něj i posílit důvěru lidí v princip rovnosti před soudem. Současně však dlouholetý zákonodárce míní, že „proces sám o sobě nemůže změnit atmosféru veřejnosti“.

David Rath se svou advokátkou Marcelou Ondřejovou
Zdroj: ČT24/ČTK

I nad takovým tvrzením ale váhá politolog Lukáš Jelínek. Upozornil, že David Rath ve skutečnosti není prvním vysoce postaveným politikem, který si vyslechl pro něj nepříznivý rozsudek. Připomněl, že ve vězení skončili například někdejší ministr financí Ivo Svoboda nebo senátor a chomutovský starosta Alexandr Novák. „Kauza Davida Ratha je svým způsobem užitečná a očistná, ale nepřeceňoval bych ji v kontextu dalších, které byly a možná budou,“ podotkl Lukáš Jelínek. Uznal, že Rathova kauza přišla za jiné situace, kdy se orgány činné v trestním řízení začaly emancipovat od politického vlivu, současně však i nyní zůstává řada politických kauz, které vyznívají do ztracena. Za takové považuje například údajné prodražení ozvučení pro evropské předsednictví v kauze ProMoPro nebo i spletenec případů kolem Jany Nečasové.

Rath má přijít o více než 20 milionů, podle žalobce má další miliony ukryté

Vedle nepodmíněného trestu soud Rathovi uložil i peněžitý trest převyšující 20 milionů korun. Jde o osm milionů zabavených při domovní prohlídce, sedm milionů, které měl Rath v okamžiku zadržení v krabici od vína, pět milionů, které měl Rath v úschově u svého advokáta, a částku 44 500 eur.

ČTĚTE: Soud poslal Ratha na 8,5 roku do vězení - ten proces označil za divadlo

Státní zástupce Petr Jirát je přesvědčený, že si Rath stovky milionů schoval. Spustil proto pátrání po penězích. Ty by údajně mohly být ukryté v zahraničních obchodních společnostech, kde Rath oficiálně nefiguruje. Státní zástupce také uvedl, že bývalý poslanec nakonec před spravedlností uteče. To Rath už ve čtvrtek po vynesení verdiktu odmítl.

David Rath se vždy a všude vymykal, jak upozornil redaktor Hospodářských novin Václav Dolejší. „Byl to člověk, který enormě toužil po moci a úspěchu,“ vzpomněl nejenom na Ratha-politika, ale i Ratha - lékařského funkcionáře v Lékařském odborovém klubu a později České lékařské komoře. To, že někdejší ministr zdravotnictví „přestal vnímat, co je správně, a co je špatně“, začalo být nasnadě již po roce 2010, kdy se z vrcholné politiky začal stahovat Jiří Paroubek – muž, který Davida Ratha přivedl do vlády, později jej prosadil jako středočeského hejtmana a byl vlastně jediný, kdo na něj měl vliv.

Události, komentáře: Změní Rathův případ politiku a společnost? (zdroj: ČT24)

I přesto, že kauza Davida Ratha nejspíše nezvedne vlnu, kvůli které by se museli do tepláků převléci všichni politici, kteří se kdy dopustili korupčního jednání, vnímá ji filozof Jan Sokol jako potřebnou – podobně jako mohly být potřebné případy Ivo Svobody a Liberty nebo Alexandra Nováka a prodeje plynárny. „S korupcí se musí vylévat voda a nedělat si iluze, že se zruší, že nebude. Vždy byla, je a bude. Je ale důležité v jednotlivých případech čas od času prošťouchnout rošt.“