Rath se opět pustil do Kalouska, prý měl „opičku“

Praha - Poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath odmítá zaplatit pokutu ve výši 10 tisíc korun, kterou mu sněmovna uložila za loňské výroky vůči ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Jazyk na uzdě neudržel ani dnes a o Kalouskovi prohlásil, že „měl příjemnou veselou opičku“. Rath není v zaměstnaneckém poměru, takže mu nelze pokutu strhnout z platu. Ani předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová nemá žádný nástroj, jak poslance k zaplacení donutit.

„(Kalousek) měl příjemnou, veselou opičku. Pískal zde ve sněmovně na píšťalku. Chvilku si asi myslel, že odtud odjíždějí vlaky. Trochu mu dělalo problém trefit se do poměrně širokých dveří poslanecké jídelny. Zápasil jak s poslaneckou kartou, tak s futrem,“ tvrdil dnes novinářům Rath.

Středočeský hejtman přitom bezmála před rokem ve sněmovně řekl na Kalouskovu adresu: „Pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře.“ Proti pokutě za tento výrok se poslanec odvolal, ale sněmovna trest potvrdila. Ani poté ovšem Rath nezaplatil. „O pokutu se budu soudit, protože jde podle mě o porušení ústavy ze strany sněmovny a o zvůli vládní většiny k poslancům,“ řekl deníku.„Vůbec si s tím nevíme rady, asi bude muset zasáhnout finanční úřad,“ uvedl člen mandátového a imunitního výboru Jan Vidím (ODS).

„Poslanecká většina nakládá se svou převahou způsobem, že si odhlasovala, i když tu vystupoval ministr Kalousek opilý pod obraz boží, že byl střízlivý jako Panna Marie… Odhlasovali si to, že nevadí, když tu ministr vlády vystupuje opilý jako feldkurát Katz, ale vadí, když na to někdo upozorní,“ prohlásil Rath během březnové tiskové konference, kdy se poprvé důrazně ohradil proti rozhodnutí výboru.

Podle Ratha šlo o projev politické zvůle na úkor svobody projevu - když podle něj nemá schopnost sebereflexe Poslanecká sněmovna, musí rozhodnout nezávislý soud. Naopak třeba poslankyně VV Jana Drastichová, která minulý týden dostala za manipulaci s hlasovacími kartami rovněž pokutu 10 tisíc korun, již zaplatila.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)