Půl roku za volantem autobusu není podle psychologa dostatečná praxe

Praha – Pětadvacetiletý řidič s půlroční zkušeností seděl za volantem autobusu společnosti Student Agency, který dnes havaroval nedaleko Trenčína na cestě z Bardejova do Prahy. Podle Ivy Svobodové, marketingové ředitelky dopravní společnosti, měl za sebou dalších šest let zkušeností jako řidič kamionů. Dopravní psycholog Martin Kořán ovšem říká, že ani to není zcela postačující příprava pro šoféra na podobně dlouhé trase.

Praxe je podle Martina Kořána při řízení velmi důležitá. „Člověk, který má za sebou dvacet, třicet let praxe v řízení, by se jednak do podobné situace určitě nedostal, za druhé by řešil tu situaci trochu jiným způsobem,“ uvádí Kořán k relativní nezkušenosti řidiče havarovaného autobusu, který se převrátil v prudké zatáčce.

Praxí přijímaných řidičů se chce více zabývat i společnost Student Agency. „Projdeme všechna bezpečnostní pravidla, znovu projdeme všechny vstupní testy a budeme zjišťovat, zda a co můžeme dál udělat, aby k takovýmto událostem již nedocházelo,“ uvádí Iva Svobodová, podle níž je ale půlroční praxe za volantem autobusu kombinovaná s šesti lety v kamionu postačující. Podle Svobodové se přesto jednalo o výjimku, průměrná praxe řidičů Student Agency je prý patnáct let.

Situaci, kdy za volant dálkových autobusů usedají řidiči, kteří mají oprávnění na takové vozidlo půl roku, by podle dopravního psychologa Martina Kořána mohl vyřešit vznik učebního oboru řidič motorových vozidel. Kořán podotýká, že o něčem podobném se uvažuje: „Tento obor bude připravovat řidiče jednak pro mezinárodní kamionovou dopravu, jednak pro řízení autobusů.“