Průzkumy: Fischer má u národa bezmála třetinovou podporu

Praha – Někdejší předseda úřednické vlády Jan Fischer upevnil svou pozici v čele kandidátů na prezidenta republiky. Nyní by pro něj hlasovalo 30,1 procenta voličů, což je proti září o 2,4 procenta lidí více, referuje agentura ppm factum. Fischerova podpora roste od chvíle, kdy ekonom Jan Švejnar oznámil, že nebude kandidovat na prezidenta. Podobná čísla uvádí i agentura STEM. Podle ní by Fischera v prvním kole volilo 29,8 procenta lidí.

Průzkum provedla v době od 4. do 11. října a zúčastnila se ho téměř tisícovka občanů starších 18 let. Za Fischerem by podle výsledků skončil bývalý premiér Miloš Zeman, kterému volební model ppm factum přisoudil 21,9 procenta hlasů. Fischer se Zemanem by tak podle ppm factum postoupili do druhého volebního kola. Ostatní kandidáti by v prvním kole za nimi výrazně zaostali.

Na třetím místě by byl podnikatel Tomio Okamura, kterého by podpořilo 7,9 procenta voličů. Vyrovnané šance by měli předseda vládní TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, kteří by získali 6,6 procenta, respektive 6,5 procenta hlasů. Šestého Vladimíra Franze by volilo 4,5 procenta občanů. Podobný počet hlasů jako Franz by měla i šéfka Suverenity Jana Bobošíková a místopředseda Senátu, kandidát ODS Přemysl Sobotka.

Bývalému guvernérovi centrální banky Zdeňku Tůmovi, který se ale o post hlavy státu neuchází, volební model předpovídá zisk 3,6 procenta hlasů. Stejné množství hlasů by dostala i lidovecká kandidátka Zuzana Roithová. Podpora ekonoma Vladimíra Dlouhého se po krátkém posílení propadla pod tři procenta, uvedla agentura. Současně připomněla, že prezidentská kampaň je stále ve své neoficiální fázi, proto je nutné brát aktuální výsledky jen jako orientační.

Průzkum agentury STEM

V průzkumu agentury STEM si nejlépe vede Jan Fischer, kterého by v prvním kole volilo 29,8 procenta lidí. Druhý by se ziskem 16,5 procenta hlasů skončil bývalý premiér Miloš Zeman, na kterého se ale dotahuje místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier. Prezidentem by ho rádo vidělo 13,9 procenta lidí. S již větším odstupem následují další prezidentští kandidáti. Místopředsedu Senátu a kandidáta ODS Přemysla Sobotku by volilo 6,5 procenta Čechů, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga 5,5 procenta a šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou 4,3 procenta lidí. Průzkum se uskutečnil od 24. září do 2. října. Na otázky odpovídal soubor 1 061 respondentů.