Prošlé uzeniny, vysoká teplota při skladování. Inspektoři za pololetí zjistili prohřešky u třinácti procent prodejců potravin

Události: Veterinární správa kontroluje trhy (zdroj: ČT)

Do pololetí kontrolovala Státní veterinární správa sto osmdesát prodejců potravin, u třinácti procent odhalila prohřešky. V létě se její pracovníci víc zaměřují na kontrolu živočišných výrobků na farmářských trzích. Zjistili například prošlé uzeniny, opakované problémy s dodržováním požadovaných teplot nebo manipulaci s potravinami bez ochranných pomůcek.

Při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko, že prodejci nedodrží požadovanou hygienu potravin živočišného původu. Na chrudimských trzích byl například majitel pojízdné prodejny uzenin a masa z Pardubic. S kontrolory veterinární správy se podle jeho slov potkává zhruba dvakrát do roka, vše podle něj bývá v pořádku.

Inspekce u něj tentokrát zjistila prošlé potraviny. „Telecí paštika – datum spotřeby 14. 7. a dnes je 19. 7., to znamená pět dní prošlá. Ještě jsme našli paprikové párky se spotřebou do 4. 7.,“ uvedla Lenka Kroupová z Krajské veterinární správy v Pardubicích. „Znehodnotíme je barvou a nařídíme likvidaci,“ dodal její kolega Rastislav Lagín. 

„I chybička se vloudí. No, je to správné, má to tak být, přece jenom je to potravina, je to jídlo, co konzumujeme, a nechceme jíst něco starého,“ okomentoval prodejce masné výrobky po skončené době trvanlivosti. Dalším problémem bylo, že nejdřív sahal holou rukou na peníze a hned potom na potraviny. Nevzal si rukavice nebo si neumyl ruce.

Druhý pojízdný stánek zemědělského družstva z Chrudimska, kde se inspekce zaměřila na mléko, už měl vše v pořádku. Mléčné výrobky tam skladovali ve správné požadované teplotě. „Dodržujeme ochranné předpisy, nosíme ochranné pomůcky, teploty hlídáme,“ řekla prodavačka Štěpánka Jelínková.

Výše pokuty se podle ředitele pardubického odboru veterinární hygieny Rastislava Lagína na místě odhadnout nedá, vzejde ze správního řízení. Obecně se ale může jednat o tisíce až desetitisíce korun. „U některých prodejců se potkáváme s recidivou, ale většinou provedou nápravu a při příští kontrole je to v pořádku,“ uvedl Lagín.

Nejdřív se kontroloři dívají, jak prodejce manipuluje s potravinami a penězi, pak se představí a zahájí samotnou kontrolu. V Pardubickém kraji provedli do letošního pololetí devatenáct kontrol prodejců na farmářských trzích, závady zjistili u pěti z nich.

Problémy s dodržováním teploty

„Opakované problémy mívají prodejci na trzích s dodržováním požadovaných teplot potravin živočišného původu. Proto jsou naše kontroly v horkých dnech zaměřené ve významné míře na splnění této povinnosti. Nedodržení teplot potravin při teplém počasí může mít pro spotřebitele neblahé zdravotní následky,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Nejčastějším prohřeškem byly dosud letos chyby ve značení potravin. Následovalo porušení takzvaných zásad výrobní a hygienické praxe, kam patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací.

Loni na trzích veterinární správa v celé zemi provedla přes čtyři sta kontrol, předloni jich bylo o dvacet méně. Alespoň jednu závadu zjistili veterinární inspektoři loni v sedmdesáti šesti případech. Podíl kontrol se závadou stoupl meziročně ze čtrnácti na devatenáct procent. Výše uložených pokut loni dosáhla půl milionu korun. Nejčastěji farmáři chybovali ve výrobní a hygienické praxi.