Profil europoslankyně Kláry Dostálové

V letošních volbách do Evropského parlamentu kandidovala Klára Dostálová jako lídryně hnutí ANO. Poslankyní Evropského parlamentu se stala vůbec poprvé. Do voleb vstupovala s cílem hájit české národní zájmy, odmítnout migrační pakt, přepracovat dohodu Green Deal nebo zachovat českou korunu. Zásadní pro ni je vrátit se k původním principům EU, tedy k důrazu na ekonomiku a respektování suverenity jednotlivých členských států.

Od roku 2017 Dostálová působí jako poslankyně, do voleb šla jako nestranička za hnutí ANO. Mezi lety 2014 až 2017 zastávala post náměstkyně ministryně pro místní rozvoj. Následně sama získala pozici šéfky resortu, kde působila mezi lety 2017 až 2021. V roce 2016 byla zvolena zastupitelkou v Královéhradeckém kraji, i tehdy z pozice nestraničky hnutí ANO, na post ale kvůli neslučitelnosti s dalšími funkcemi později rezignovala. Úspěch v krajských volbách si zopakovala i v roce 2020. Před dvěma lety se ujala postu předsedkyně Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a v listopadu stejného roku se stala místopředsedkyní Poslanecké sněmovny. Ve výboru pak už nezastávala vedoucí funkci.

Po oznámení výsledků voleb do Evropského parlamentu šéf hnutí ANO Andrej Babiš také oznámil, že se Dostálová čerstvě stala členkou ANO, už není nestraničkou.

Rozhovor se zvolenou europoslankyní Klárou Dostálovou (zdroj: ČT24)

Nově zvolená europoslankyně je původem z Prahy. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou a v počátcích své kariéry se věnovala účetnictví a později pracovala jako úvěrový specialista v České spořitelně. V roce 2002 se přesunula do veřejné sféry a působila například jako auditorka na královéhradeckém krajském úřadě nebo v rámci Centra evropského projektování. Podílela se i na projektech financovaných z Fondu soudržnosti. Je jí 53 let.