Profil europoslance Luďka Niedermayera

Kandidát koalice SPOLU a člen TOP 09 kandidoval na post europoslance již potřetí. Poprvé se o místo ucházel v roce 2014 jako nestraník a lídr koalice TOP 09 a STAN. Mandát následně obhájil i v roce 2019 již jako člen TOP 09, kterým se stal o dva roky dříve. V Evropském parlamentu dosud působil jako první místopředseda hospodářského a měnového výboru. Patřil do frakce Evropské lidové strany, v rámci které vedl českou delegaci.

Dlouhodobě prosazuje zachování hlavních principů EU a rozpočtovou odpovědnost. Zaměřuje se také na hospodářská a daňová témata, jako například na daňové podvody, nebo na zelenou transformaci. 

Do letošních voleb vstupoval s programem, který cílil především na účinnější ochranu před nelegální migrací, přechod na obnovitelné zdroje, silnější spolupráci zemí EU při zajištění bezpečnosti nebo na konkurenceschopnost EU i Česka. 

Rozhovor s europoslanci Jaroslavem Bžochem (ANO) a Luďkem Niedermayerem (TOP 09) (zdroj: ČT24)

Znovuzvolený europoslanec je původem z Brna. Vystudoval obor operační výzkum a teorie systémů na Masarykově univerzitě. V roce 1991 nastoupil do České národní banky a následně se po pěti letech stal členem bankovní rady. Po odchodu se věnoval mediální činnosti a psaní článků zaměřených na problematiku ekonomické politiky, společenských otázek a Evropské unie. V roce 2000 byl jmenován viceguvernérem ČNB. Funkci obhájil i v roce 2002. Mezi lety 2008 a 2014 zastával funkci ředitele v poradenské společnosti Deloitte. Je mu 58 let.