Profil europoslance Jaroslava Bžocha

Do Evropského parlamentu letos kandidoval z druhého místa kandidátní listiny hnutí ANO. Věnuje se především tématům migrace a bezpečnosti. Za nezbytné považuje další kroky v potírání nelegální migrace. Je pro reformu opatření obsažených v Green Dealu – podle jeho názoru by se nástroj měl upravit, aby neohrožoval konkurenceschopnost EU. Vyzdvihuje také potřebu surovinové soběstačnosti. Zrušení práva veta v Evropské unii označil za nepřijatelné.

Před svým zvolením do europarlamentu působil od roku 2017 v Poslanecké sněmovně. Byl místopředsedou zahraničního výboru a výboru pro evropské záležitosti. Ve stínovém kabinetu hnutí ANO figuroval jako stínový ministr zahraničí. Je členem předsednictva hnutí.

Od roku 2007 byl Jaroslav Bžoch členem ODS. V roce 2011 změnil stranickou příslušnost a politickou kariéru akceleroval v hnutí ANO. Poprvé kandidoval v roce 2014 v komunálních volbách, kdy byl jako lídr kandidátky zvolen zastupitelem města Teplice. V roce 2018 se mu ale mandát nepodařilo obhájit. Do funkce zastupitele Teplic se krátce vrátil v roce 2022, než na mandát po necelých třech měsících rezignoval. V roce 2016 také kandidoval do zastupitelstva Ústeckého kraje, z funkce po necelém roce a půl odstoupil.

Rozhovor s europoslanci Jaroslavem Bžochem (ANO) a Luďkem Niedermayerem (TOP 09) (zdroj: ČT24)

Narodil se v Teplicích. V roce 2009 dokončil bakalářský obor Podniková ekonomika a management na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Následně mezi lety 2019 a 2021 získal magisterský titul na Metropolitní univerzitě v Praze v oboru Mezinárodní vztahy a evropská studia. V minulosti pracoval v oboru logistiky a v námořní a letecké dopravě. Je mu 40 let.