Proč Pelikán nevydal do Libanonu také Jabera? V ČR žádal o azyl

Faouzi Jaber, třetí muž kolem Alího Fajáda, nebyl jako jediný do Libanonu vydán, protože v Česku žádal o azyl. Píše o tom deník Právo. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán proto nemohl během azylového řízení rozhodnout o jeho dalším osudu. Jaber nakonec azyl v Česku nedostal. Pelikánovi tak v rozhodnutí o posledním muži z trojice již nic nebrání.

USA po Česku žádaly vydání trojice mužů kvůli podezření z terorismu, vláda se ale rozhodla vyměnit spolupracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda a jeho krajana Chalída El Marábího za pět unesených Čechů v Libanonu. Libanonec s občanstvím Pobřeží slonoviny Faouzi Jaber ale zůstal dál v pražské pankrácké věznici.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) totiž až dosud nemohl rozhodnout o Jaberově dalším osudu proto, že Libanonec v průběhu doby, kdy seděl ve zdejší vazbě, požádal v ČR o azyl. Dokud o jeho azylovém řízení nerozhodlo ministerstvo vnitra, nesměl Pelikán žádný verdikt o Jaberovi učinit.

„Požádal o azyl a to se musí vyřešit a právně dokončit nejdříve, pak může teprve ministr rozhodnout. Byli pak za ním ve věznici a jednali o tom, ale už mu přišlo zamítavé stanovisko od ministerstva vnitra, takže už je to v právní moci,“ řekl Právu cizincův advokát Petr Jurák.

Češi unesení v Libanonu a Alí Fajád
Zdroj: ČT24