Případ vojenské rozvědky nekončí. Nečasová v červnu znovu zamíří před soud

Soud nad Janou Nečasovou, která podle obžaloby z pozice šéfky premiérské kanceláře zneužila vojenskou rozvědku, znovu začne v červnu. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová podle zjištění ČT už stanovila termíny hlavního líčení.

Vedle Nagyové čelí obžalobě dva někdejší šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a dále zpravodajec Jan Pohůnek. Případ se na obvod vrací poté, co osvobození Nečasové koncem března zrušil městský soud. Nižší instance podle něj „naprosto nekriticky“ akceptovala obhajobu a nevypořádala se s důkazy, které obhajobu Nagyové i ostatních zpochybňují nebo přímo vyvracejí.

Soudkyně Helena Králová totiž o údajném zneužití Vojenského zpravodajství rozhodovala už loni; tehdy dospěla k závěru, že se žádný trestný čin nestal.

V jejím verdiktu hrálo významnou roli svědectví expremiéra Nečase, který u soudu hovořil za zavřenými dveřmi kvůli utajovaným informacím. V písemném odůvodnění verdiktu soudkyně uvedla, že Nečas potvrdil své tehdejší obavy o rodinu – na zpravodajce se prý obrátil, aby prověřili situaci, přičemž Nagyová jim pouze zprostředkovávala komunikaci.

Zpravodajci trvají na svém: Šlo o kontrasledování

Podle názoru odvolacího senátu obvodní soud při hodnocení věrohodnosti Nečasovy výpovědi zcela ignoroval jeho vztah k obžalované Nagyové, přestože Nečas mohl být motivován vypovídat vědomě nepravdivě, aby Nagyové pomohl vyhnout se odsouzení. Nečas a Nagyová jsou manželé, vzali se poté, co se expremiér rozvedl s Radkou Nečasovou.

Obžalovaní zpravodajci Páleník, Kovanda a Pohůnek se hájí tím, že neprováděli sledování, ale dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli takzvané kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Soudkyně podle odvolacího senátu mimo jiné opomenula vyjádření Vojenského zpravodajství, podle nějž nikdy nemělo informace o možné hrozbě Nečasovi a jeho rodině. Soud bude muset vyjasnit i to, proč sledování končila, když se Nečas vrátil domů.

Kauza údajného zneužití Vojenského zpravodajství vedla k pádu Nečasovy vlády. Nagyová je stíhána i v dalších případech. S manželem se zodpovídá v případu údajných trafik pro exposlance, s lobbistou Ivem Rittigem je obžalována z vynášení informací z BIS. Obviněna je i za krácení daní z dárků, které prý jakožto Nečasova pravá ruka dostávala od vlivných podnikatelů.