Přibývá lidí, kteří nechtějí u moře jen ležet, ale i na ně vyplout. Pronájem jachty vyjde podobně jako hotel

UDÁLOSTI: Přibývá Čechů, kteří mají oprávnění kormidlovat loď (zdroj: ČT24)

Jet k moři nemusí znamenat jen týden nebo dva polehávání na pláži a občasného namáčení. V Česku přibývá lidí, kteří se nespokojí s pobytem na břehu a dovolenou chtějí trávit na palubě. Roste proto počet zájemců o mezinárodní kapitánský průkaz, který umožňuje plavbu po moři. Zájemci o něj musí absolvovat nejen teoretický kurz, ale i praktický výcvik.

Námořní úřad eviduje v Česku přes deset tisíc jachtařů a zájem o nové průkazy podle něj stále roste. V prvním pololetí vydal 1200 nových průkazů, podle ředitele odboru lodní dopravy Evžena Vydry mezi nimi jsou i lidé, kteří si průkaz obnovují, ale přesto vnímá vzestupnou tendenci.

Kapitánský kurz stojí kolem 15 tisíc korun. Součástí je školení, ale i praktický trénink přímo na moři. Při zkoušce musí uchazeči prokázat teoretické znalosti, ale také schopnost poskytnout první pomoc. Jsou tři kategorie průkazů, ta nejnižší umožňuje plavbu do dvaceti námořních mil (37 kilometrů) od pobřežní linie – o takové průkazy je také největší zájem.

Průkaz by měl platit na většině světových moří. „Ale sluší se říct, že je vždy na státu vlajky lodi, kterou si uchazeč půjčuje, zda průkaz uzná,“ zdůraznil jachetní instruktor Martin Voženílek. Zároveň ujistil, že se mu to za 25 let, co lodě pronajímá, nestalo, že by nastaly problémy.

Týdenní pronájem plachetnice stojí přes sto tisíc korun. Na palubu se ovšem vejde až deset lidí, takže při rozdělení nákladů tak dovolená vyjde cenově zhruba stejně jako v průměrném hotelovém resortu.